Header fallback 1

Duitse delegatie op studiereis naar regio Food Valley

​Voorlichters van het Duitse landbouwministerie bezochten onlangs de regio Food Valley. Tijdens hun tweedaagse studiereis "Frau Antje macht auf Grün" maakten zij kennis met projecten en bedrijven die bijdragen aan de verduurzaming van de voedselproductie. Het voorlichtersteam geeft Duitse consumenten, bedrijven en overheidsinstellingen voedings- en tal van adviezen over levensmiddelenproductie, herkomst en wet- en regelgeving. Dit bezoek is onderdeel van een intensievere samenwerking en kennisuitwisseling met Duitse instellingen. De delegatie werd op de campus van de Wageningen UR officieel welkom geheten door gedeputeerde Michiel Scheffer.

Koeien_agrofoodmakelaar

Op het kennisintensieve programma stond o.a. een bezoek aan Remeker Kaas in Lunteren en een teeltlocatie van quinoa in Wageningen. De delegatie maakte verder kennis met de projecten van biobranche-organisatie Bionext, het initiatief World Food Center en het nieuwe "Sustainable Food Initiative" van het Topinstituut Food & Nutrition. De rol van goede voeding kwam aan bod tijdens de presentaties van Erik te Velthuis, chefkok van Sportcentrum Papendal en Menrike Menkveld van Alliantie Voeding in de Zorg. Marc Arts van Greenfood50 informeerde de Duitse delegatie over de vele toepassingen en het hoge natuurlijke eiwitgehalte van quinoa. Het startup bedrijf UmaMeat verraste de delegatie met hun nieuwe hamburgers waarin zeewier is verwerkt. "Wij zijn onder de indruk van de daadkracht en het innovatieve denken van de Nederlanders. Wij zien dat ze ook zuinig en duurzaam omgaan met de natuur, in een land waar zich de landbouw zo dichtbij de inwoners bevindt. Grensoverschrijdende uitwisseling van kennis en samenwerking tussen Nederland en Duitsland vinden wij ook heel waardevol", aldus een Duits delegatielid.

Agrofoodmakelaar

De komst van de delegatie is geïnitieerd door Jochem Wolthuis, de nieuwe agrofoodmakelaar Duitsland namens de provincie Gelderland en Overijssel. Taak van de agrofoodmakelaar is om het bedrijfsleven in Oost-Nederland en de Duitse afzetmarkt dichter bij elkaar te brengen. De agrofoodmakelaar werkt nauw samen met Food Valley. Aan de ene kant moet hij zorgen voor een betere informatievoorziening voor de mkb-bedrijven, ontsluiting van netwerken en verbinding met brancheorganisaties en kennisinstellingen. Aan de andere kant zal hij Duitsers kennis laten maken met de kwaliteit van Nederlandse producten.

De agrofoodmakelaar maakt onderdeel uit van het programma GO4EXPORT, een export stimuleringsprogramma gefinancierd door provincie Gelderland en Overijssel. Oost NL voert het programmamanagement in nauwe samenwerking met de regionale partners.

Factfindingmissie 2-4 juli

Van 2 t/m 4 juli vertrekt onder leiding van de agrofoodmakekaar Duitsland een Nederlandse delegatie agrofoodbedrijven op Factfindingmissie Foodservice naar Noordrijn-Westfalen. Zij krijgen dan letterlijk een kijkje in de keuken van grote Duitse bedrijfskantines en komen in contact met Duitse food-inkopers. Meer informatie op https://www.go4export.nl/2017/06/28/factfindingmissie-foodservice-duitsland/