Header fallback 1

De Groeiversneller Landbouwverduurzaming ondersteunt veehouders bij toekomstplannen bedrijf 

Vanaf vandaag kunnen Gelderse veehouders een kennisvoucher aanvragen om externe expertise in te huren om plannen te maken voor de toekomst van hun bedrijf. Het programma Landbouwverduurzaming vergoedt daarbij 80% van de kosten, tot een maximum van 10.000 euro. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL voert in opdracht van de provincie Gelderland het programma uit.  

Koeien Groeiversneller

Voor veel veehouders is de toekomst van hun agrarische onderneming onzeker, door de stikstofplannen van het kabinet of bijvoorbeeld door onzekerheid rondom de opvolging. De vraag naar advies over wat de juiste stappen en investeringen zijn voor de toekomst van de onderneming, is hiermee groot.  

Expertise voor agrarische bedrijfsontwikkeling 

Met een landbouwverduurzamingsvoucher kan een onderneming externe expertise inschakelen voor het uitwerken van bijvoorbeeld investeringsplannen, vernieuwings- en/of ontwikkelplannen. Daarbij valt te denken aan: brongerichte vermindering van emissies, duurzaam landgebruik, toename van biodiversiteit, gesloten voedselsysteem of gesloten mineralenkringloop, reductie middelengebruik of beter verdienmodel zonder toename veestapel. Voorwaarde daarbij is dat het hoofdinkomen van de ondernemer uit de veehouderij komt. 

Iedere agrarische onderneming is anders en advies is dus maatwerk. We komen daarom altijd langs voor een gesprek over de ontwikkelingen. Hierin beoordelen we niet alleen de aanvraag voor de kennisvoucher, maar kijken wij naar andere instrumenten, alternatieve financieringsmogelijkheden en verwijzen wij door in ons netwerk. 

De veehouder is vrij om te kiezen voor een eigen vertrouwde adviseur uit zijn/haar eigen netwerk. Te denken aan agrarische bedrijfseconomen en/of accountantskantoren.  

Aanvraag indienen 

Veehouders die interesse hebben kunnen via de website van Oost NL een voorstel indienen. Meer informatie over het programma en de aanvraagprocedure is hier te vinden: oostnl.nl/landbouwverduurzaming.