Header fallback 1

De Groeiversneller: best practice mkb-ondersteuning 

Wat kunnen steden, regio’s en het Rijk voor het brede mkb doen?

Platform31

Digitalisering, verduurzaming, globalisering, Brexit en een toenemend gebrek aan gekwalificeerd personeel. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) staan voor een aantal grote uitdagingen. Het gaat nu goed met de economie en met het mkb, maar veel kleinere ondernemers hebben moeite de snelle ontwikkelingen bij te benen. Ondernemers zijn zelf als eerste aan zet om hun onderneming concurrerend te houden en te vernieuwen. In een uitgave van Platform 31 is De Groeiversneller van Oost NL en Provincie Gelderland geselecteerd als best practice voor ondersteuning van mkb ondernemers met kennis, netwerk en financiering. 

In het MKB-Actieplan van staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van EZK) is extra geld uitgetrokken om het mkb te prikkelen en te ondersteunen bij hun grote uitdagingen. Dat moeten rijksoverheid, uitvoeringsorganisaties en regionale overheden samen doen. De grote vraag is echter: wat werkt nu eigenlijk en wat kunnen steden, regio’s en het Rijk voor het brede mkb doen?

Om dat te leren, inventariseerde Platform31 twintig succesvolle praktijkvoorbeelden van regionale initiatieven die de groei en ontwikkeling van ondernemerschap bevorderen. Ze onderzocht wat werkt om mkb-ondernemers in de volle breedte te ondersteunen, prikkelen en verleiden om te vernieuwen en innoveren. Dit zorgt ervoor dat bedrijven een groeiende arbeidsproductiviteit laten zien en ook in de toekomst succesvol kunnen blijven. De Groeiversneller van Oost NL was hier een van en blijkt een zeer succesvol programma dat al vele mkb ondernemers in hun kracht heeft gezet. Dit jaar verwacht De Groeiversneller de duizendste intake. Ook de programma’s MKB Businessversneller en Fieldlab Smart Base waar Oost NL bij betrokken is staan in het actieplan genoemd als succesvolle praktijkvoorbeelden. 

Platform31 keek hierbij specifiek naar initiatieven (interventies, aanpakken, maatregelen, projecten) op het vlak van personeel, financiering en innovatie. De wens is om te leren van elkaar en te achterhalen wat nu daadwerkelijk werkt, zodat partijen de lessen en inzichten uit andere regio’s in hun eigen situatie kunnen toepassen. Meer weten? Meld je aan voor de bijeenkomst in Zwolle op 9 april “Samen in actie voor een sterker mkb”

Op de website van Platform31 kunt u het rapport downloaden.