Oost NL

Coördinerend secretariaat Food Innovation Hubs World Economic Forum gevestigd op Wageningen Campus

Vanaf half mei is het Global Coordinating Secretariat (GCS) voor Food Innovation Hubs, een initiatief van World Economic Forum en partners, gevestigd op Wageningen Campus. Het GCS, dat bestaat uit een team van 3 personen, is vorig jaar januari aangekondigd door minister president Rutte tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos.

GettyImages-1303739116.jpg

Food Innovation Hubs
Food Innovation Hubs zijn lokaal of regionaal geleide platforms waarin verschillende partijen samenwerken om innovaties te implementeren en op te schalen om voedselsystemen duurzaam aan te passen. NGO’s, boerenorganisaties, onderzoeksinstituten, lokale en internationale bedrijven, overheden en innovatieve bedrijven werken hiervoor samen in projecten van de Food Innovation Hubs. Op dit moment zijn er Food Innovation Hubs in ontwikkeling in India, Colombia, Vietnam, Kenia en Europa. Foodvalley NL is voortrekker van de Food Innovation Hub Europe.

Het GCS ondersteunt de verschillende Food Innovation Hubs, coördineert de initiatieven en stimuleert samenwerking en gezamenlijk leren van ervaringen tussen de verschillende hubs. “De eerste online meeting met mensen van de verschillende hubs heeft online plaatsgevonden en we hopen eind juni een delegatie vanuit verschillende hubs ‘live’ in Geneve en Wageningen te ontmoeten,” zegt Angelique van Helvoort, programmamanager bij het GCS.

Personalised Nutrition for All Challenge
Eén van de initiatieven die de Food Innovation Hub Europe organiseert is de wedstrijd: Personalised Nutrition for All. Hierin gaat de Food Innovation Hub Europa, samen met EIT Food en Foodvalley NL, op zoek naar nieuwe oplossingen om persoonlijke gezondheid te monitoren en te verbeteren. Het doel is om obesitas terug te dringen en ondervoeding te voorkomen door middel van gepersonaliseerde voeding (‘personalised nutrition’). In oktober zullen zes winnaars verkozen worden, die elk 30.000 euro ontvangen om hun oplossing verder uit te werken.

Nederland, en dan in het bijzonder de regio foodvalley rondom Ede en Wageningen, is internationaal toonaangevend op het gebied van innovaties in agri en food. Het GCS wordt ondersteund door de Nederlandse overheid, de provincies Gelderland en Overijssel en is een mooie aanvulling op het ecosysteem van Wageningen Campus.