Header fallback 1

Chirurgische ‘pleister’ die inwendige bloedingen stopt ontvangt goedkeuring voor Europese markt

Ethicon neemt portfoliobedrijf GATT Technologies uit Nijmegen over

Ethicon, een medisch technologiebedrijf en dochter van Johnson & Johnson, kondigde medio november de CE-markering aan van ETHIZIA, een bloedstelpende ‘pleister’, die een oplossing biedt voor moeilijk te controleren inwendige bloedingen. De flexibele pleister werd ontwikkeld door GATT Technologies uit Nijmegen. In mei 2022 werd GATT overgenomen door Ethicon. Met de goedkeuring van het product voor de Europese markt maakt Ethicon die overname wereldkundig. GATT was een portfoliobedrijf van het Participatiefonds Oost NL en van Innovatie- en Energiefonds Gelderland (IEG), een fonds van de provincie Gelderland waar Oost NL fondsmanager van is. Met de opbrengst van de aandelenverkoop kunnen IEG en Oost NL nieuwe innovatieve bedrijven verder ondersteunen.

jafar-ahmed-E285pJbC4uE-unsplash.jpg

Inwendige bloedingen bij operaties zorgen voor complicaties en kunnen potentieel levensbedreigend zijn. Tegelijkertijd zijn ze moeilijk te stelpen. GATT ontwikkelde een bloedstelpende pleister die complicaties door bloedingen, nabloedingen en lekkage uit weefsels verkleint. Na gebruik lost  de  pleister vanzelf op.

Met de overname van GATT in 2022 is een belangrijkste stap gezet voor de productie en een brede en internationaal toepassing. Dat komt ten goede aan de kwaliteit van de zorg. Het behalen van de CE-markering – waarmee de fabrikant verklaart dat zijn producten zijn getoetst aan alle toepasselijke EU-wetgeving – is een belangrijke voorwaarde voor toepassing binnen de EU. Klanten voor de pleister zijn met name ziekenhuizen.

Ethicon legt in haar persbericht uit wat uniek is aan de ETHIZIA™ Hemostatic Sealing Patch, zoals de pleister voluit heet: de flexibiliteit. Het materiaal kan worden opgevuld, opgerold, uit elkaar getrokken, bijgesneden en op maat gemaakt, waardoor hij gemakkelijk te hanteren is. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de pleister het bloeden gemiddeld zes keer sneller stopt dan huidige alternatieven.

Investeren met impact

Oost NL is sinds 2012 betrokken als aandeelhouder bij GATT. Aanvankelijk vanuit het Innovatie-Energiefonds Gelderland (IEG), onderdeel Topfonds Gelderland, en vanaf begin 2022 ook vanuit Participatiefonds Oost NL.

Viktor Mattousch, senior investment manager Health bij Oost NL: "We zijn trots dat we jarenlang hebben mogen bijdragen aan de groei van GATT Technologies. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren een uniek- en geavanceerd technologieplatform ontwikkeld voor snellere-, efficiëntere- en goedkopere hemostatica oplossingen, zoals de  ETHIZIA™ -patch. Met de verkoop van aandelen laten we zien dat het realiseren van maatschappelijke doelstellingen en financieel rendement hand-in-hand kunnen gaan.