Oost NL

Brilliance haalt seed-investering op voor de ontwikkeling van laserchips voor Augmented Reality-brillen

Brilliance uit Enschede heeft een baanbrekende chip ontwikkeld voor laserprojectietoepassingen in Augmented Reality (AR)- en Virtual Reality (VR)-brillen. De chip van Brilliance biedt een doorbraak op het gebied van beeldkwaliteit en energie-efficiëntie. Met deze innovatie worden de huidige beperkingen van een lage resolutie en een hoog energieverbruik overwonnen, door zeer scherpe, kleurrijke beelden te projecteren op oppervlakten zoals brillenglazen en autoruiten. De investering van 2 miljoen euro van Oost NL en PhotonVentures onderstreept het vertrouwen in de innovatieve aanpak van Brilliance en stelt het bedrijf in staat zich verder te ontwikkelen.

Brilliance announces seed investment - Laser light Engine.jpg

Brilliance maakt gebruik van gepatenteerde fotonische chiptechnologie, voor de ontwikkeling van de kleinst mogelijke RGB-laser module. Tim Tiek, CEO van Brilliance legt uit: “Miniaturisatie is de sleutel tot succes in de ontwikkeling van AR-brillen, omdat voor ultiem draagcomfort de apparatuur zo klein mogelijk moet zijn en het liefst nauwelijks zichtbaar. Daarnaast is extreem helder beeld noodzakelijk, zeker voor toepassingen buiten, terwijl tegelijkertijd het energieverbruik tot een absoluut minimum moet worden beperkt. Wij zijn nu in staat deze dilemma’s te doorbreken door de kleinste en meest efficiënte chipoplossing te produceren.” Douwe Geuzebroek, CTO van Brilliance, voegt daaraantoe: “Door methodes uit de halfgeleider- en fotonica wereld toe te passen, is deze chipmodule tevens uitstekend schaalbaar naar de noodzakelijke volumes voor deze snelgroeiende markt.”

Investering voor opschaling

Recent is Brilliance erin geslaagd de technisch haalbaarheid aan te tonen in deze prototype chips. Daarvoor gebruikt de Enschedese start-up een nieuwe ‘flipchip’ technologie, waarbij de module op z’n ‘rug’ tegen andere geavanceerde componenten wordt vastgezet. De Brilliance chip biedt nauwkeurige controle over de optische eigenschappen, zorgt voor compatibiliteit met geavanceerde eye-tracking systemen en garandeert een lange levensduur door een hermetisch afgesloten ontwerp met slim geplaatste elektrische aansluitingen. Wereldwijd zijn verschillende producenten van AR toepassingen onze prototypes nu aan het testen.

De komende tijd wil Brilliance de huidige generatie proof-of-concept chips verder ontwikkelen tot klant specifieke prototypes. Daarnaast zetten de onderneming stappen in de industrialisatiefase van hun productieproces, anticiperend op de toekomstige vraag. De investering van Oost NL en PhotonVentures helpt daarbij: “Met deze investering kunnen we de op silicium-nitride gebaseerde fotonisch geïntegreerde chiptechnologie opschalen naar de industriële volumes die nodig zijn voor de AR-markt. Wij zijn dan ook verheugd dat het vertrouwen van onze nieuwe aandeelhouders deze volgende stap in onze ontwikkeling mogelijk maakt", zegt Tiek.

"PhotonVentures is trots om de ambitie van Brilliance te ondersteunen om de toekomst van AR- en VR technologie vorm te geven," zegt partner Pieter Klinkert, “Onze expertise binnen de geïntegreerde fotonicasector, stelt ons in staat om het potentieel van innovaties zoals de laserchip van Brilliance te onderkennen en verder te stimuleren.”

Jordy Schaufeli, senior investment manager Tech van Oost NL, “AR en VR gaan in toenemende mate een rol spelen in ons dagelijks leven. We hebben veel vertrouwen in het team van Brilliance en denken dat ze een uniek product in handen hebben om de ervaring van AR en VR te verbeteren. Fotonica is voor Oost-Nederland een groeimarkt waar veel potentie aanwezig is, waar we als investeerder een belangrijke rol in kunnen spelen.”

Fotonica ecosysteem

De investering versterkt het krachtige fotonica ecosysteem in Overijssel. Niet alleen werken aan de Universiteit Twente ruim honderd onderzoekers aan fotonica, ook kent deze regio sterke spelers als LioniX International, QuiX, Superlight Photonics en PHIX Photonics Assembly die zich richten op de geautomatiseerde assemblage van fotonische chips.

Tim Tiek and Douwe Geuzebroek

Tim Tiek (links) en Douwe Geuzebroek van Brilliance