Header fallback 1

BLOG: Twente: broedplaats voor buitenaards goede MedTech-innovaties

Het is 2030. Van ergens heel ver weg meldt Chiewab Amalgamated Pharmaceuticals Company (CAPC) zich bij Oost NL. Dit – enigszins atypische – bedrijf heeft een veelbelovende chirurgische robot ontwikkeld: de GH-7 (spreek uit: Geeaych-Seven). Deze robot kan niet alleen autonoom chirurgische ingrepen verrichten. Ook heeft hij een volledige database met medische informatie en kan op basis van AI diagnoses stellen, zowel voor fysieke als voor mentale aandoeningen. Na enkele succesvolle klinische studies wil het CAPC zich vestigen in Europa. Het bedrijf vergelijkt verschillende regio’s en MedTech Twente komt met stip op nummer 1 uit.

Alexander

Hoe kan dat?

Dat heeft alles te maken het project MedTech Twente 2030, dat in 2023 van start ging. Initiatiefnemers zijn: Universiteit Twente, Novel-T, Kennispark, WTC Twente, Saxion, Health Valley en Oost NL. Subsidieverleners zijn: Twente Board, gemeente Enschede en Provincie Overijssel.

De initiatiefnemers vonden dat het cluster, dat al jaren in Twente bestond, een sterkere positie kon innemen. Ze wilden het leven van de 80 bedrijven in dat cluster, vele malen beter maken. Nieuwe bedrijven naar het cluster toehalen. En de samenwerking tussen die bedrijven verbeteren.  

En hoe ziet dat eruit in 2030?

Het cluster telt inmiddels 150 bedrijven, van startup tot corporate, die zowel formeel als informeel actief met elkaar samenwerken, en ook over de grens. De bedrijven groeien sneller dan vergelijkbare bedrijven elders in Nederland/Europa. Dit is positief voor de economie van de hele regio Twente. De medische technologische innovaties die in Twente ontwikkeld worden, dragen bij aan een betere kwaliteit, bemensbaarheid en betaalbaarheid van zorg. De bedrijven hebben toegang tot voldoende labruimte, kapitaal, talent en faciliteiten die de implementatie van hun innovaties versnellen. Ook is de businesssupportstructuur zo ingericht dat medtech-bedrijven vanaf het idee tot aan de opschalingsfase ondersteuning kunnen krijgen. De Universiteit Twente en Hogescholen en de medtech-industrie hebben lange termijn R&D roadmaps en initiëren nieuwe publiek-private medtech-partnerschappen. MedTech Twente heeft zowel nationaal als internationaal een toppositie.

En zo komt het ….

… dat, in 2030, zelfs een intergalactisch opererend bedrijf als CACP interesse heeft in Twente als vestigingsregio. Overigens … het zou ons niet verbazen als er tegen die tijd, door een samenwerking van onderzoekers van de universiteit, zorgverleners uit het ziekenhuis, een medtech-bedrijf uit de regio en ondersteuning vanuit het cluster, een chirurgische robot is ontwikkeld die hetzelfde kan als GH-7. Want zoals Qui-Gon Jinn zou zeggen: ‘Your focus determines your reality’ (Star Wars, The Phantom Menace).

Meer informatie bij Alexander Schippers van Oost NL, projectmanager MedTech Twente 2030, tevens Star Wars-fan.