Oost NL

Binnenluchtkwaliteit start-up Clairify haalt financiering op 

Clairify heeft een succesvolle seed-investering opgehaald bij Rockstart, strategische adviseurs en Oost NL, dat investeert vanuit Innovatiefonds Overijssel. Clairify ontwikkelt analysesoftware en sensoren om realtime onder meer fijnstof en aerosolen te meten, inzichtelijk te maken én te koppelen aan gebouwmanagementsystemen. De aandacht voor de luchtkwaliteit in gebouwen heeft door de coronapandemie een extra impuls gekregen. De investering stelt de startup in staat om het team te versterken en commercieel op te schalen.

Clairify-team - photo (C) Ryan Ferengja.png

Mensen brengen 90 procent van hun tijd binnenshuis door, en de kwaliteit van de binnenlucht heeft een enorme invloed op onze gezondheid. Door de pandemie is er meer aandacht gekomen voor de kwaliteit van de binnenlucht wat betreft het effect ervan op de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen op de werkplek. Gezonde en slimme gebouwen worden de nieuwe norm in commercieel vastgoed. Toekomstige ESG (Environmental, Social, and Governance) standaarden zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Commissie vereisen ook dat er wordt gerapporteerd over een gezonde, datagestuurde klimaatregulering in de werkruimte. Clairify wil de wereldleider worden op het gebied van binnenluchtkwaliteitsdata, - analyse en -rapportage. Daarom ontwikkelt de startup slimme software in combinatie met sensoren voor binnenluchtkwaliteit. Gedurende 2021 groeide het bedrijf exponentieel doordat Covid-19 de vraag naar gezonde gebouwen versnelde.   

 “We hadden het geluk om onze investeerders voor deze ronde te kunnen kiezen. De steun van Rockstart en Oost NL viel op, met een sterke focus op teamontwikkeling en groeikapitaal voor zowel deze als toekomstige rondes.” – Felix van den Horst, CEO en mede-oprichter van Clairify.

Technische ontwikkeling uit Twente

Clairify heeft zijn roots in Enschede, waar het begon met de ontwikkeling van zijn luchtkwaliteitsensoren. Het heeft een strategische keuze gemaakt om dicht bij diens Alma Mater, de Universiteit Twente, te blijven. Hier kunnen bekwame technologie specialisten worden geworven en zijn de toeleveranciers van de hightech-industrie dichtbij. In Oost NL vond Clairify een mooie regionale partner met gelijkgestemde belangen.  

“Het sterke team van Clairify was al bezig met binnenluchtkwaliteit voor de coronapandemie en ontwikkelde een hoge kwaliteit oplossing door hardware en software te combineren zodat vastgoedmanagers inzicht krijgen in de luchtkwaliteit én daar slim actie op kunnen ondernemen. Zo kunnen ze gezonde ruimtes aanbieden aan hun huurders. Als veelbelovende start-up is Clairify een geweldige toevoeging aan het tech-ecosysteem in onze regio,” zegt Jacob Issa, investment manager Tech bij Oost NL. Oost NL investeert vanuit het Innovatiefonds Overijssel. 

Onder de indruk van team en tractie 

"Beter beheer van de luchtkwaliteit in kantoorgebouwen leidt tot een lager energieverbruik, maar verbetert ook de productiviteit van werknemers en vermindert het risico op Covid-19-infecties. Clairify pakt deze grote opportuniteit aan met een uniek analytisch product en een jong en professioneel team. Hun tractie in de markt  is indrukwekkend, met internationale vastgoedbedrijven en grote bedrijven die in de rij staan om hun klant te worden," zegt Max ter Horst, Managing Partner Energy, Rockstart. 

Transitie van gebouwbeheer

De propositie van Clairify past in de huidige ontwikkeling waarbij vastgoedbeleggers verder kijken dan alleen energiemanagement en meer naar duurzaamheid en welzijn. Na Covid-19 blijft luchtkwaliteit een belangrijk onderwerp op de agenda voor vastgoedbeleggers.   

“Voor ESG-implementatie heeft de vastgoedsector 10 jaar nodig gehad om data te verzamelen, analyseren en rapporteren over de milieu impact (de ‘E’). Nu verschuift de focus naar wat het meest belangrijk is voor huurders en gebouwgebruikers (de 'S'). Binnenluchtkwaliteit is een hoeksteen van de Sociale doelen en Clairify helpt bedrijven met het verzamelen, analyseren en rapporteren over dit belangrijke onderwerp,” zegt Sander Paul van Tongeren, een van de investeerders in de financieringsronde en mede-oprichter en voormalige CEO van GRESB, “ de leidende ESG benchmark voor vastgoed en infrastructuur.  

Uitbreiden van klantenbestand 

In korte tijd heeft Clairify een solide klantenbestand in Nederland weten op te bouwen, met klanten als A’DAM Toren, Artsen zonder Grenzen en de Universiteit van Amsterdam. Het bedrijf is er ook in geslaagd om samenwerkingen aan te gaan met CBRE, 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed. Vanwege buitenlandse interesse is Clairify van plan om dit jaar haar eerste deals over de grens te sluiten.