Oost NL

ATRO Medical sluit nieuwe financieringsronde af voor de Trammpolin® meniscusprothese

ATRO Medical kondigt vandaag aan dat het 1,9 miljoen euro heeft opgehaald in een financieringsronde. De Nijmeegse onderneming gebruikt de investering om een tweede klinische studie naar de door het bedrijf ontwikkelde meniscusprothese af te ronden. De knieprothese van ATRO Medical is bedoeld om kniepijn te verminderen en de mobiliteit te herstellen. De financiering wordt verstrekt door een investeringsconsortium onder leiding van Lumana Invest. Oost NL is een van de co-investeerders. In 2018 investeerde Oost NL ook al in ATRO Medical.

20211105_132444.jpg

De Trammpolin® meniscusprothese is bedoeld om de beschadigde meniscus te vervangen, de functie van de meniscus te herstellen en de pijn te verminderen. ATRO Medical richt zich met name op patiënten waarbij de meniscus gedeeltelijk of totaal verwijderd is, die last hebben van chronische pijn. Deze chronische kniepijn  is een veel voorkomende aandoening die elk jaar bijna 100.000 patiënten treft in zowel de EU als de VS. De gevolgen en de onomkeerbare schade aan het kniegewricht hebben grote impact op de kwaliteit van leven van de patiënt en de kosten van de gezondheidszorg.

Tweede studie

ATRO Medical BV, een spin-off van Radboudumc en DSM, wil met Trammpolin pijn in de knie verlichten. De onderneming gaat in kleine studies bewijzen dat de prothese langdurige pijnverlichting geeft. Jan Hunik, mede-oprichter en CEO: “We zijn blij met het vertrouwen van onze investeerders in onze Trammpolin® meniscusprothese in deze fase van de ontwikkeling. Met de financiering kunnen we   een tweede klinische studie uitvoeren om het potentieel aan te tonen om de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.” In de tweede klinische studie – de eerste met een verbeterd ontwerp – kunnen 10 patiënten onder strikte voorwaarden deelnemen aan de nieuwe ingreep. De studie wordt uitgevoegd bij drie klinieken: de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, het MUMC+ en Haaglanden MC.  Meer informatie over de klinische studie is hier te vinden.

Investering

Bert Holtrigter, investment manager Health bij Oost NL: "De bestaande behandelmethoden zijn of niet toereikend, of zeer ingrijpend. De innovatieve meniscusprothese van ATRO Medical kan aanzienlijk bijdragen aan de kwaliteit van leven van veel mensen. Het naar de markt brengen van dit soort medische technologieën is echter een langdurig en kostbaar proces, waar investeringen voor nodig zijn. We zijn trots  dat we op deze manier bijdragen aan de ontwikkeling van de meniscusprothese." ATRO Medical is gevestigd in Uden en heeft een kantoor in Nijmegen, waar het bedrijf profiteert van de expertise en faciliteiten van het Radboudumc.

De meniscusprothese van ATRO Medical bevindt zich nog in de onderzoeksfase en heeft geen markttoelating in de EU. Het kan nog jaren duren voor de prothese daadwerkelijk op de markt is. Naast Lumana Invest en Oost NL investeerden ook Thuja Capital Healthcare (Seed) Fund II, Innovatiefonds Brabant, Cascara Ventures en DSM Venturing mee in deze investeringsronde.