Oost NL

Arnhemse Red je Pakketje in Zweedse handen

Eerste aflossing Corona-OverbruggingLening in Oost-Nederland door Red je Pakketje

Het Zweedse techbedrijf Instabox neemt het Arnhemse bedrijf Red je Pakketje over. Met de overname kan Red je Pakketje zich verder ontwikkelen. Instabox exploiteert het meest uitgebreide netwerk van pakketkluisjes in Scandinavië en zet met de overname een stap naar de Nederlandse markt. Vorig jaar ondersteunde Oost NL het bedrijf met een Corona-OverbruggingsLening (COL) door financieel bij te springen om de explosieve groei mogelijk te maken. Deze lening lost Red je Pakketje nu af.

RJP

Het Arnhemse bedrijf Red je Pakketje is een logistieke speler die ‘same day delivery’ aanbiedt. Met andere woorden ‘vandaag besteld, vandaag bezorgd’. In het eerste kwartaal van 2020, toen Nederland in lockdown ging namen online bestellingen enorm toe. Dat zorgde voor een flinke groei bij Red je Pakketje. Om deze groei te kunnen beantwoorden en geen ‘nee’ te hoeven verkopen is er flink geïnvesteerd in personeel en materiaal.

De groei zorgde echter ook voor een uitdaging. Meer funding ophalen was moeilijk omdat investeerders op de rem moesten trappen, vertelt Sam Rohn, CEO van Red je Pakketje: “Hierdoor ging bijzonder veel aandacht naar werkkapitaal management waardoor onze onderneming steeds moeilijker verder kwam.” Rohn zocht contact met Oost NL voor advies. “Dat gaven ze. Daarnaast stoomden ze ons klaar voor de COL. Ze namen ons echt bij de hand. We hadden al onze stukken klaarstaan en toen de COL er eenmaal was, konden we alles meteen opsturen.” Drie weken later kende Oost NL de COL toe aan Red je Pakketje. “De COL financiering kwam op een cruciaal moment. Zonder hadden we ons niet verder kunnen ontwikkelen.”

Doorzetten van groei

Red je Pakketje heeft de groei tijdens Covid-19 kunnen doorzetten en de omzet uiteindelijk weten te verdubbelen in 2020. Hierbij hebben ze meer ruimte weten te creëren voor kleinere webshops die via de website vanavondbezorgd.nl al vanaf één pakketje van de service gebruik kunnen maken. Ook hebben ze de handen virtueel ineen geslagen met de Thuisapotheek, waarbij Red je Pakketje zorg draagt om de coronasneltests dezelfde dag nog bij de consument te bezorgen. Rond de verstrekking van de COL had het bedrijf nog ongeveer 190 medewerkers. Inmiddels telt het bedrijf ruim 270 medewerkers die met 210 elektrische busjes hun klanten bedienen.

Overname

Het succes van Red je Pakketje werd opgemerkt in zowel het binnen- als buitenland, zo ook bij het Zweedse bedrijf Instabox. Alexis Priftis, CEO en oprichter van Instabox zei hier al eerder over: “Toen we de Nederlandse markt onderzochten waren we onder de indruk van Red je Pakketje die er in waren geslaagd een premium same-day delivery service op te zetten die populair is bij consumenten.” Instabox start op de Nederlandse markt met een ambitieuze strategie, waarbij de overname van Red je Pakketje een belangrijk onderdeel is.

Met de overname van Red je Pakketje door Instabox, is ook de Corona-OverbruggingsLening afgelost. Gijs Luesken investment manager bij Oost NL: “Wat mij betreft is dit een perfect voorbeeld van hoe de COL bedoeld is. In maart 2020 stond de wereld op zijn kop, de Covid-19 pandemie sloeg hard om zich heen. Met de COL hebben wij Red je Pakketje kunnen helpen in een periode dat het jonge, snelgroeiende logistieke bedrijf in financiële problemen verkeerde veroorzaakt door Covid-19. Het is erg mooi om te zien dat de groei kan worden doorgezet met de overname van Instabox.” Oost NL blijft zich inzetten om Red je Pakketje verder te ondersteunen bij hun duurzame ambities op het gebied van stadslogistiek.  

Sam Rohn is blij met de overname: “Met Instabox zijn we in staat verder te groeien en onze dienstverlening uit te breiden met de snelste bezorging in de markt, of de gebruiker nu kiest voor thuisbezorging of levering in een pakketkluis. Dit gaat voordelen opleveren voor zowel de winkelier als hun klanten. We weten dat 77 procent van de aankopen wordt stopgezet vanwege een gebrek aan goede bezorgopties. We willen dat verbeteren en een branche die is gevormd door traditionele postbedrijven veranderen.”

Corona-OverbruggingsLening

De Corona-OverbruggingsLening (COL) is een noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb-ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door Covid-19. Deze regeling is tot stand gekomen in samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gezamenlijke Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), waaronder Oost NL. Het is niet meer mogelijk om een Corona-OverbruggingsLening aan te vragen.