Oost NL

Algae Holland ontwikkelt met hulp Food2020 gezonde snacks met algen

Lekker én gezond snacken kan gewoon samengaan. Algae Holland uit Herveld ontwikkelt consumentenproducten, waaronder snacks, waarin de goede bouwstoffen van algen zijn verwerkt. Algen bevatten essentiële aminozuren, vetzuren en eiwitten, en zijn bovendien smaakversterkers. “Door toevoeging van algen aan een product kun je het product drastisch verbeteren, bijvoorbeeld in umami-smaak,” vertelt Ronald de Vos, mede-eigenaar van Algae Holland. Met het Duitse Elea ontwikkelde het bedrijf een ‘groene’ methode om de waardevolle stoffen uit algen te halen. De samenwerkende partners vonden elkaar dankzij Food2020, waarvan Oost NL partner is.

elea-algen

​Algen leveren bijdrage aan gezondheid

Algen groeien in zout, zoet en brak water. Honderdduizenden soorten hebben ieder hun eigen specifieke eigenschappen; zogenoemde ‘profielen’. “Een alg is een plantje en staat aan de basis van de voedselketen,” legt De Vos uit. “Wij kweken een aantal speciale type algen welke rijk zijn aan essentiële vetzuren en aminozuren, heel belangrijk voor de gezondheid van mens en dier.“ Pieter van Rijbroek, mede-eigenaar, vult aan: ”Met name de omega 3-6-9 vetzuren zijn belangrijk. Wij selecteren algen op basis van onder andere die profielen.”

Groen extraheren

Via Food2020 kwam Algae Holland in contact met Elea uit Quakenbrück. Samen onderzochten en testten de bedrijven, ieder vanuit zijn eigen expertise, een ‘groene’ manier om vetten en eiwitten uit algen te extraheren. Van Rijbroek: “Algen hebben een dikke celwand, de inhoud is er niet makkelijk uit te krijgen.” Toch lukte het de partners. Met de zogenaamde PEF-techniek is het mogelijk stoffen uit algen te halen op een verantwoorde manier. “Mensen zijn steeds meer met gezond eten bezig. Wij bekijken met Elea waar we onze kennis verder kunnen inzetten. We zijn eerst samen bezig om de kennis vast te leggen en we onderzoeken of we een patent kunnen aanvragen,” wisselen de eigenaren elkaar af.

Tailormade

De algenkwekerij van Algae Holland staat in Zeeland. “Wij kweken niet alleen algen maar ontwikkelen ook producten waarin algen een belangrijke rol spelen,” vertelt De Vos. “Onze New Product Development-afdeling maakt ons uniek.” Van Rijbroek voegt toe: “Wij zoeken voor een afnemer naar ‘tailormade’ oplossingen, met één algensoort of een combinatie van meerdere soorten.” Naast (vegetarische) snacks voor oven en frituur, ontwikkelt het bedrijf smaakversterkers, te gebruiken als bijvoorbeeld bouillon.

Dressing en dumplings

Algae Holland schakelt voor productontwikkeling ook graag studenten in. “Jongeren kijken op een andere manier naar de wereld, zij hebben hele leuke ideeën,” zegt De Vos enthousiast. Hij vindt het ‘hartstikke leuk’ om met jongeren te werken, en ook belangrijk: “Zij zijn de consumenten van de toekomst.” De studenten ontwikkelden voor Algae Holland al een saladedressing en dumplings, die zij presenteerden op de HAS Food Experience 4 februari 2020 in Den Bosch. Van Rijbroek: “Voor komend schooljaar staan er weer interessante projecten op stapel, maar hier kunnen we nu nog niets over kwijt.”

Oost NL ondersteunt Algae Holland als regionaal coördinator in het FOOD2020 Fase II project.​