Header fallback 1

3D-printtechniek Fiberneering in de lift door impuls Oost NL

Het Zwolse bedrijf Fiberneering heeft een innovatief 3D-printproces voor vezelversterkte kunststof producten ontwikkeld. Met een recente investering door Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Fiberneering het printproces doorontwikkelen en op de markt brengen. Fiberneering wil hiermee in vier jaar tijd van 7 naar 25 werknemers groeien.

Fiberneering

Vernieuwend aan de 3D-printtechniek van Fiberneering is dat de producten tot maar liefst een kubieke meter groot en complex van vorm mogen zijn. De producten zijn licht, duurzaam en sterk en dus een goed alternatief voor zwaardere varianten van bijvoorbeeld metaal. Uniek is ook dat Fiberneering hoogwaardige composieten kan printen die geschikt zijn voor toepassing in omstandigheden met hoge temperaturen, zoals in de automotive en olie&gas.

Innovatief productieproces voor vezelversterkte kunststof composieten

'Vezelversterkte kunststof is populair vanwege zijn eigenschappen: sterk, licht en duurzaam. De bestaande productiemethodes waarin met mallen wordt gewerkt zijn arbeidsintensief, complex en duur. Wij kunnen nu veel sneller prototypes en eerste series in vrijwel iedere vorm maken op basis van standaard computermodellen, met de door onszelf ontwikkelde 3D-printtechniek. Daarmee zijn we uniek in de wereld. Ons proces is nu ver genoeg ontwikkeld om commerciële opdrachten voor allerlei technische toepassingen uit te voeren', zegt Jasper Bouwmeester van Fiberneering.

Oost NL stimuleert groei Fiberneering

Oost NL is vanaf de start betrokken bij Fiberneering en faciliteerde met netwerk, kennis en kunde de ontwikkeling van het bedrijf. Dat leidde onder meer tot de vestiging op Polymer Science Park in Zwolle en de groei die het bedrijf doormaakte; van een bedrijfsidee tot een innovatief mkb-bedrijf, met een revolutionair product. Kennispoort Regio Zwolle begeleidde Fiberneering bij de aanvraag van een lening uit het Regio Zwolle Incubator fonds, die de eerste financiering verstrekte. De recente financiering is mede mogelijk gemaakt door een combinatie van financiële en deskundige inbreng van een viertal private investeerders. Fiberneering gebruikt de investering voor de commercialisatie van het concept en voor de uitontwikkeling van een nieuwe generatie productiemachines. Fiberneering kan zowel in opdracht onderdelen uit composiet produceren als het productieproces in licentie verkopen.

Interesse vanuit zorg- en transportsector en industrie

'Mijn ambitie is om binnen vier jaar met ruim 25 fte tien miljoen omzet te maken', zegt Bouwmeester, die nu 7 mensen werk biedt. Fiberneering verwacht met name interesse vanuit de medische hoek, industrie en de transportsector. Het gebruik van lichtgewicht onderdelen is belangrijk in vliegtuigen en boten. In voertuigen speelt brandstofbesparing en verlaging van CO2-uitstoot. In de gezondheidzorg dragen lichtgewicht ortheses (hulpmiddelen) die precies op maat van de gebruiker kunnen worden geprint, bij aan effectievere zorg.

Van droom naar revolutionair mkb-bedrijf

Fiberneering startte in 2015. Vorig jaar werd Fiberneering 'Starter van het jaar' in de regio Zwolle en stond het in de top 100 innovatieve bedrijven van Kamer van Koophandel. Daarnaast werd Fiberneering uitgeroepen tot veelbelovende startup op de JEC internationale composietenbeurs in Parijs. En eind april 2018 maakt Fiberneering onderdeel uit van het geselecteerde StartupDelta-team op de Hannover Messe in Duitsland. De werkzaamheden van het bedrijf sluiten aan bij de opleidingen en kenniscentra in de omgeving. Daarom vervult Fiberneering een belangrijke rol in Oost-Nederland. Het Zwolse bedrijf heeft nauwe relaties met Hogeschool Windesheim, Polymer Science Park en de Universiteiten in Delft, Groningen en Enschede.