Oost NL

10 miljoen voor 5 Nederlandse innovatieve scale-ups

​5 Nederlandse bedrijven zijn met hun innovaties geselecteerd voor de tweede call van 2019 van het mkb (SME) instrument (fase 2) van Horizon 2020. De scale-ups krijgen gezamenlijk net iets meer dan €10 miljoen aan Europese subsidie. Dit geeft hen de kans hun bedrijf op te schalen en hun innovatieve producten uit te rollen in Europese of wereldwijde markten. Onder de winnaars van de call ook drie bekenden van Oost NL.

Micreos

In deze tweede ronde die sloot op 3 april 2019 kwamen in totaal 1757 Europese aanvragen binnen waarvan 72 inzendingen uit Nederland. Hiervan mochten 9 Nederlandse mkb’ers door naar de pitchronde in Brussel. Zij presenteerden hun bedrijf en innovatie aan een panel bestaande uit wetenschappers, investeerders en mensen uit het bedrijfsleven.

Mircreos

Antibiotica-resistentie vormt een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid.​ Micreos ontwikkelt endolysine- en fagentechnologie die voor het eerst alleen ongewenste bacteriën doodt. Micreos wordt beschouwd als leidende speler op dit gebied. De onderneming heeft een eigen productie- en R&D-centrum voor endolysines in Bilthoven. Voor fagen ten behoeve van voedselveiligheid en landbouw heeft Micreos een technologiecentrum voor onderzoek, ontwikkeling en productie in Wageningen. Micreos is een portfoliobedrijf van Oost NL. ​

VitalFluid

VitalFluid ontwikkelt klantgerichte toepassingen van Plasma Geactiveerd Water (PAW). Om PAW te maken is niet meer nodig dan water, lucht en elektriciteit. Na een studie in samenwerking met Wageningen University & Research en de Technische Universiteit Eindhoven bleek het ‘plasmawater’ onder meer geschikt om snijbloemen langer vers te houden. Daarnaast heeft het water desinfecterende en steriliserende werking. Daardoor - zo bleek ook uit verder onderzoek - zijn er toepassingen denkbaar in de medische wereld en de agrarische sector zoals in zaadbehandeling, de teelt van gewassen en de bloemenindustrie. Oost NL kende VitalFluid een voucher van De Groeiversneller toe voor juridische ondersteuning bij onderhandelingen met investeerders in de onderneming.

Plantics

Plantics uit Arnhem ontwikkelde een unieke 100% biobased hars waarmee plastic (wegwerp) producten vervangen kunnen worden door producten gemaakt van gerecycled papier. Met een voucher van De Groeiversneller financierde de startup ondersteuning bij het aanvragen van de Horizon 2020-subsidie. Oost NL ondersteunt initiatieven die het milieu ten goede komen en kende Plantics een groeivoucher toe.