Header fallback 1

Blockstart versterkt 38 bedrijven met blockchain-oplossingen

Oost NL was partner in een Europees consortium genaamd Blockstart, dat zich richtte op het meer bekendmaken van de mogelijkheden van blockchain voor agrofood en health-gerelateerde en logistieke bedrijven. De projectperiode van Blockstart is voorbij en we blikken terug op de behaalde resultaten. Het projectconsortium kreeg subsidie vanuit het Interreg 5b North Sea Region programma.

Bloackstart

Blockstart had tot doel om voor bedrijven in de agrofood, health en logistieke sector alle mogelijke blockchaintoepassingen in beeld te brengen. Hen in contact te brengen met de aanbieders ervan en ook de mogelijkheid voor het opzetten en uitvoeren van tests met die toepassingen te bieden. Voor deze ondernemers waren twee soorten vouchers beschikbaar: een training- en supportvoucher ter waarde van 7.500 euro, en een proof of conceptvoucher met een waarde van maximaal 60.000 euro.

“Met de hulp van het Blockstart-programma kon ik studenten van de Hogeschool Rotterdam onderzoek laten uitvoeren naar welk deel van de data die we vastleggen geschikt zou zijn voor blockchaintechnologie,” Robert Nijkamp – Nijkamp Pluimvee.

In totaal hebben 38 bedrijven hiervan geprofiteerd, waarvan zes Oost-Nederlandse bedrijven. Het project heeft door middel van interessante use cases aangetoond dat blockchain ook voordeel voor het mkb kan opleveren.

Het consortium bestond uit de volgende partners: Brightlands (leadpartner) (business partner, Nederland), ChainPoint (technisch partner, Nederland), Hogeschool Windesheim (kennisinstelling, Nederland), Medicen (business partner, Frankrijk), BioRegioStern (business partner, Duitsland), University of Surrey (kennisinstelling, Engeland) en Multitel (technisch partner, België). Het project werd administratief ondersteund door Bax (consultancy, Spanje).

De resultaten zijn weergegeven in de onderstaande infographic, alsmede ook de cases van de Oost-Nederlandse bedrijven.

Bijlage