food

Tegengaan voedselverspilling biedt enorme business kansen

Een derde van het voedsel dat we jaarlijks produceren belandt niet op het bord van de consument. Dat is zonde! Van het voedsel, maar ook van grondstoffen, energie, land, water, arbeid, tijd en geld dat erin gestoken is.

Dat Nederland behoort tot de wereldtop als het gaat om het produceren van gezond en veilig voedsel, brengt de verantwoordelijkheid met zich mee om hier wat aan te doen. Innovatieve ideeën zijn daarbij noodzakelijk. Oost NL ondersteunt ondernemers in Oost-Nederland bij de ontwikkeling van innovatieve business cases rond het tegengaan van verspilling.

"De optimale inzet van grondstoffen biedt enorme kansen. Binnen Oost NL zijn we ervan overtuigd dat innovatieve bedrijven een sleutelrol kunnen spelen in de transitie naar een circulaire economie."

Annemarie van Vilsteren, Projectmanager Food bij Oost NL

Binnen Voedselwaarde bundelen de regionale ontwikkelingsmaatschappijen hun krachten om business cases te realiseren die bijdragen aan een hoogwaardiger gebruik van (groene) grondstoffen en het tegengaan van verspilling in de keten.

Annemarie van Vilsteren: “De optimale inzet van grondstoffen biedt kansen, voor het milieu, maar ook voor ondernemers met innovatieve ideeën omtrent dit thema. Oost NL ondersteunt deze ondernemers in Overijssel en Gelderland om zo van een goed idee een succesvolle businesscase te maken.”

Urgentie

Wereldwijd gaat jaarlijks 1,3 miljard ton eetbaar voedsel verloren. Als je al dat voedsel op een hoop gooit, ontstaat jaarlijks een 2,5 kilometer hoge berg met een doorsnee van ruim 3 kilometer, zo berekende de Britse krant The Guardian. In Nederland verspillen we met elkaar jaarlijks tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton eetbaar voedsel, met een economische waarde van 5 tot 6 miljard Euro 1. Nederland heeft als doelstelling om uiterlijk in 2030 1 miljoen ton minder voedsel per jaar te verspillen.

Voedselverspilling staat haaks op de wereldwijde uitdaging om in 2050 negen miljard monden te voeden, maar heeft ook grote gevolgen voor het klimaat en de watervoorziening. We verspillen namelijk niet alleen voedsel, maar ook alle arbeid, energie, water en land die nodig zijn om het te produceren, verpakken, transporteren en koelen.

Voorbeelden uit de praktijk

Landelijk initiatief voedselwaarde

Sinds 2019 bundelt Oost NL de krachten met de andere regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland en Samen Tegen Voedselverspilling in het landelijke initiatief Voedselwaarde. Binnen Voedselwaarde werken de ROM’s aan business cases die bijdragen aan een hoogwaardiger gebruik van (groene) grondstoffen en het tegengaan van verspilling in de keten. Oost NL ondersteunt ondernemers uit Gelderland en Overijssel bij de ontwikkeling van innovatieve business cases rond het tegengaan van verspilling.

Activiteiten

Inspiratiesessies

Samen organiseren we onder andere regionale inspiratiesessies en brengen telers, verwerkers, technologische spelers en foodbedrijven met elkaar in contact, zodat nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan.

Business Innovation Program Food

In maart start de vierde editie van het Business Innovation Program Food. In tien modules begeleiden we gemotiveerde ondernemers met een kansrijk idee bij de ontwikkeling van een winstgevende businesscase rond de optimale inzet van grondstoffen. Na afloop zijn ze klaar voor een pilot of zelfs een marktlancering. Lees meer.

  • Zuiderzwam deed mee aan het programma. Jacqueline van Eerd: “Dankzij het programma en de interviews heb ik serieuze leads en klanten gekregen en met vertrouwen keuzes gemaakt in waar ik naar toe wil groeien.”
  • Ook COMPUTD nam deel. Rachel Hanssen: “Tijdens het programma zit je in een innovatieve omgeving, naast dat je kritischer naar je eigen bedrijf kijkt, leer je ook veel van anderen.”
  • Groentjessoep: “Het programma heeft ons inzicht gegeven in waar het klantprobleem echt zit, hierdoor begrijpen we waar onze kracht zit. Dit geeft veel vertrouwen in wat we doen en met onze onderneming teweeg kunnen brengen.”
  • Respect.farm: “Alle tijd die ik besteed heb aan het programma was goed geïnvesteerde tijd. Ik vond het fijn om coaching te krijgen, bovendien raakte ik geïnspireerd door andere ondernemers.”

Blik vooruit

Verspilling treedt op in de hele voedselketen: ‘Van grond tot mond’. Consumenten kopen – vaak verleid door aanbiedingen - meer voedsel dan ze nodig hebben of ze bewaren het niet onder de juiste omstandigheden waardoor het sneller bederft. Bij telers, verwerkers, producenten, supermarkten en restaurants treedt ook verspilling op, bijvoorbeeld door snijverlies en de hoge eisen die worden gesteld aan verkoopbaar fruit. Momenteel trekken we samen met ondernemers op om optimalisatie in de keten – van toelevering, verwerking tot productie - te bevorderen.

Partners