Oost NL

Versneller Energie Innovaties Overijssel

Heb je een innovatief energieproduct of -oplossing in ontwikkeling? En wil je de volgende stap maken om dit product naar de markt te brengen? Dan ondersteunen wij je graag in deze risicovolle fase. De Versneller Energie Innovaties Overijssel biedt expertise, netwerk en financiële middelen om jou te helpen bij het versnellen van jouw innovatie naar de markt.

Ideeformulier  

Innovaties zijn hárd nodig om de energietransitie mogelijk te maken. Om jou als innovatieve ondernemer in de energiesector nog beter te helpen bij je volgende doorbraak, werken Energiefonds Overijssel en Oost NL samen. Zo kun jij de volgende stap zetten en jouw product naar de markt brengen.

Voor wie is de Versneller Energie Innovaties Overijssel?

Je bent een ondernemer die bezig is met de ontwikkeling en het naar de markt brengen van een innovatief product, concept of dienst met een aantoonbare energie-impact (waaronder CO2 impact). Je bedrijf is gevestigd in Overijssel, of je wilt je bedrijf in Overijssel vestigen.

Welke initiatieven/producten komen in aanmerking?

Energie-innovaties waarbij jij de vervolgstappen tot en met een marktintroductie nog gaat zetten (op basis van een getest en geïmplementeerd prototype).

Wat biedt de Versneller Energie Innovaties Overijssel?

 • Gemakkelijke en snelle toegang tot publieke gelden en een netwerk van private investeerders;
 • Testen van technische en markttoepassing van jouw product/dienst via het StartTeam, waarmee je jouw product kunt versterken;
 • Ondersteuning in financieringsmogelijkheden en creatie van investeringsconsortia;
 • Introductie bij co-investeerders of co-financiers in ons netwerk;
 • Toegang tot een relevant netwerk in de regio en daarbuiten.

Wij verstrekken risicokapitaal in ruil voor een minderheidsbelang in aandelen en/of een converteerbare lening. Onze investering bedraagt minimaal € 100.000,- en maximaal € 1.000.000,- per aanvraag. De beoordeling is conform het investeringsreglement van de betrokken investeerders.

Wie zijn we?

Energiefonds Overijssel is het eerste en grootste regionale energiefonds van Nederland, in 2012 opgericht door de provincie Overijssel. Het fonds levert een bijdrage aan het versnellen van de energietransitie door financieringen aan en participaties in duurzame energieprojecten, energiebesparing en technische innovaties die dit mogelijk maken. Radboud Dood is investment Manager Innovatie bij het fonds. Oost NL is de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland, die in opdracht van het ministerie van Economische zaken en de provincies Overijssel en Gelderland de regionale economie versterkt en ondernemers begeleidt naar de best passende financieringsvorm. Jeroen Gierveld is senior investment manager Energy bij Oost NL.

Hoe kan ik een aanvraag doen?

1. Vul het ideeformulier in

Vul het ideeformulier in. In dit formulier geef je het businessplan van jouw innovatie weer. Liever eerst sparren over het idee of product? Neem dan contact op met een van de investment managers Radboud Dood (EFO) of Jeroen Gierveld (Oost NL).

Ideeformulier  

Je kunt het formulier ook downloaden (Word) en verzenden per mail.

2. Eerste scan en toetsing

De ideeformulieren worden behandeld en beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

 • De kwaliteit van de businesscase;
 • De mate van risico en eigen inbreng van de initiatiefnemers;
 • De relevantie van de innovatie voor de eindgebruiker en de maatschappij;
 • De commerciële slagingskans van de innovatie;
 • De bijdrage van de innovatie aan de versnelling van de energietransitie en daarmee
 • De bijdrage van de innovatie aan de CO₂-reductie.

3. Aanvullende informatie en ondersteuning

Na de eerste scan van jouw plannen kunnen we vragen om verbeter- of aandachtspunten voor het idee/product, die verder uitgewerkt dienen te worden voor een definitieve financieringsaanvraag. Daarbij helpen we graag. StartTeam Energie-Innovatie van de provincie Overijssel.

Nodig voor een financieringsaanvraag

De definitieve financieringsaanvraag bevat in ieder geval:

 • Een businessplan;
 • Een investerings-, exploitatie-, balans- en liquiditeitsbegroting (max. 5 jaar); en
 • Een goed onderbouwde berekening van de energie-impact (TJ) en de mogelijk beoogde CO2-reductie.

De partners in de Versneller Energie Innovaties Overijssel behandelen de aanvragen en beoordelen conform hun eigen investeringsreglement. Wij bekijken samen welke partij de aanvraag het beste in behandeling kan nemen.

Vragen of overleg?

Wil je jouw idee direct indienen? Vul dan ons formulier in. Liever eerst eens overleggen over jouw idee of product en de financiering hiervan? Neem dan contact op met:

Jeroen Gierveld, investment manager Energy, jeroen [dot] gierveld [at] oostnl [dot] nl06 29 03 42 20 

Radboud Dood, Investment Manager Innovatie, radboud [dot] dood [at] energiefondsoverijssel [dot] nl06 520 86 935