Header fallback 1

Voeding in zorg

Alliantie Voeding Gelderse Vallei biedt met de proeftuin ‘Voeding in de zorg’ een platform en structuur die voedingskennis, zorg en ondernemers samenbrengt. Zo ontstaan ideeën en kunnen nieuwe concepten worden getest in de zorgpraktijk en specifieke doelgroepen. In innovatieprojecten worden producten en tools getest en gevalideerd op gezondheidswinst en verhoging van de kwaliteit van leven.

De Alliantie Voeding bundelt de wetenschappelijke expertise van Wageningen Universiteit en de medische zorg van Ziekenhuis Gelderse Vallei – het Voedingsziekenhuis – en biedt toegang tot unieke onderzoeksfaciliteiten. De Alliantie Voeding heeft een regionaal en nationaal netwerk en ambieert een integrale aanpak van voedingsoplossingen in de zorg. De proeftuin blijft in ieder geval tot augustus 2016 in bedrijf.

In de proeftuin van de Alliantie Voeding zijn de afgelopen jaren al diverse innovatieve concepten getest. Met meerdere mkb’s wordt verkend hoe voedingsinnovaties voor de zorg ontwikkeld en getest kunnen worden. Voor bedrijven is de proeftuin ook een route naar het opdoen van kennis en het ontmoeten van experts.

Een voorbeeld van een recent project is de vraag vanuit de praktijk naar de ontwikkeling van een ijsje voor patiënten met een vochtbeperking. In de proeftuin vindt op dit moment onderzoek naar de mechanismen achter de werking van het ijsje plaats en wordt samen met bedrijven verkend hoe dit ijsje in de markt geïntroduceerd kan worden. Ook worden nieuwe innovatieve concepten op het thema zout en gezondheid in de proeftuin ontwikkeld. De proeftuin Voeding in de Zorg richt zich daarnaast op het verspreiden van kennis over het belang van voeding in de zorg naar bedrijven, zorginstellingen en overheid.

“Ik zie dat door de proeftuin ‘Voeding in de zorg’ de Alliantie Voeding voedings- en medische kennis kan ontsluiten en innovaties kan bevorderen in de zorg die bijdragen aan een effectieve bevordering van de gezondheid.” - Menrike Menkveld-Beukers

De Alliantie Voeding biedt mogelijkheden voor mkb, starters, multinationals gericht op doelgroepvoeding, producten voor preventie en herstel, nieuwe diensten en/of concepten die voedingsadvisering kunnen ondersteunen. Daarnaast is deze proeftuin interessant voor bedrijven die een innovatief product willen (door)ontwikkelen, onderzoeken en introduceren in de (zorg)markt. Bedrijven die op dit moment gebruikmaken van de proeftuin zijn onder andere voedingsbedrijven, technologische bedrijven en facilitaire bedrijven.

Bent u geïnteresseerd? Via de website www.alliantievoeding.nl kunnen bedrijven of experts middels een quickscan een idee delen. In een gesprek worden vervolgens innovatiemogelijkheden besproken en een vervolgtraject opgesteld. De Alliantie Voeding richt zich op:

  • Ideeontwikkeling en marktonderzoek in de zorg
  • Testen in het Voedingsziekenhuis en/of de zorgketen
  • Ontwikkelen van innovatieve concepten en producten
  • Ontwikkelen van innovatieprojecten.

Op dit moment wordt specifiek gezocht naar partners in een innovatieproject “zoutreductie in voeding met behoud van smaak”. Afhankelijk van de activiteit in de proeftuin worden kosten besproken. Wilt u meer informatie over de proeftuin, kijk dan op de website Alliantie Voeding Gelderse Vallei: www.alliantievoeding.nl. Ook kan er contact opgenomen worden met menkveldm [at] zgv [dot] nl (Menrike Menkveld) of postmae [at] zgv [dot] nl (Elbrich Postma. )