Oost NL

SuperBuddy

Een Nederlander besteedt gemiddeld drie weken per jaar aan het doen van boodschappen. Onnodig, vinden de dames en heren van Zwolse startup SuperBuddy. Zij claimen de boodschappen uit je favoriete supermarkt binnen twee uur bij je thuis te kunnen bezorgen. "Dat is niet alleen handig voor drukke tweeverdieners, maar denk ook eens aan mantelzorgers en hun patiënten. Die hebben vaak niet eens de mogelijkheid om boodschappen te doen", zegt Laurens van Geffen, medeoprichter van SuperBuddy.

Oost NL investeert in het jonge bedrijf dat momenteel in drie steden van Nederland boodschappen bij je thuis aflevert. Op termijn willen de Zwollenaren doorgroeien naar zestig steden. Een investering van Oost NL moet dat mede mogelijk maken.

Hoe werkt het concept van Superbuddy precies?

Tim van den Heuvel, medeoprichter van SuperBuddy: “Eigenlijk heel simpel. We zijn een platform voor de boodschappen. Binnen twee uur bezorgen we jouw boodschappen bij je thuis. Dat wordt gedaan door iemand uit je buurt. Het werkt eigenlijk een beetje zoals UberEats, Foodoora of Deliveroo, maar dan voor de boodschappen.”

“Een supersnelle bezorgservice, dus”, voegt zijn collega Laurens van Geffen daaraan toe. “Momenteel is dat mogelijk in Rotterdam, Utrecht en Zwolle.”

“SuperBuddy werkt zoals Uber, maar dan voor je boodschappen”

Hoe zijn jullie op het idee van SuperBuddy gekomen?

Van den Heuvel: “We zijn er in 2015 mee begonnen. Toen stond de bezorgmarkt nog in de kinderschoenen. Er waren maar weinig spelers, die bovendien een hoop regels hadden. Wij zagen daar het gat. Het moet makkelijker kunnen, dat was de gedachte. Het resultaat is een platform waar je op een eenvoudige wijze je eigen boodschappen kunt bestellen. Een medewerker van ons, een Buddy, bezorgt met de fiets of elektrische bakfiets op een door jouw aangegeven tijd en plek de producten.”

Van Geffen: “Zo verdienen retailers in food geld op een plek waar ze dat nog niet of nauwelijks deden, hebben buddy’s een aardig bijbaantje en krijgen klanten hun boodschappen razendsnel thuisbezorgd. Daarmee maken we eigenlijk drie blokken blij. ”

Wat is het maatschappelijk belang van Superbuddy?

Van Geffen: “Er zijn genoeg mensen die geen tijd hebben om zelf boodschappen te kunnen doen. Ben je mantelzorger of patiënt, dan wil je liever je tijd besteden aan zorg, dan aan boodschappen. Maar denk ook aan drukke alleenstaanden of tweeverdieners.”

Van den Heuvel: “Online boodschappen doen, heeft niets te maken met luiheid. Het gaat om prioriteiten: zelf ga ik liever sporten dan dat ik naar de supermarkt. Tijd wordt steeds schaarser en we zijn met z’n allen steeds drukker. De on demand economie viert hoogtij. Daar hoort dit ook bij.”

“Gisteren bestelde iemand een zak walnoten en een pak melk. Dat kan dus óók”

Van Geffen: “We doen zoiets nieuws dat de Nederlander nog moet begrijpen dat het überhaupt kan. Een pizza bestellen, dat kent ‘ie al. Maar de boodschappen laten bezorgen? Daar moet hij of zij echt nog aan wennen. Onze ervaring is dat de eerste bestelling doorgaans heel uitgebreid is; pas later beseffen mensen dat ze ook hun dagelijkse producten kunnen laten brengen. Gisteren bestelde iemand een zak walnoten en een pak melk. Dat kan dus óók.”

“Maar je kunt ook nog verder denken”, voegt zijn collega Van den Heuvel eraan toe. “Als je weet wat klanten bestellen, kun je op termijn ook voorspellingen doen. Daar zijn we dan ook hard mee bezig.”

Van Geffen: “Jij wilt als klant helemaal niet nadenken of je wel of niet nieuw wc-papier nodig hebt. Dat moet gewoon geregeld worden. Aan ons de taak om dat te regelen en belangrijk, ervoor te zorgen dat je dat niet eng vindt.”

Hoe gebruiken jullie de investering van Oost NL?

Van den Heuvel: “We kunnen nu meer mensen aannemen, meer aan marketing doen en, zo simpel is het, sneller groeien. Sneller naar andere steden, sneller ontwikkelen, dat soort dingen. Het is wat dat betreft echt groeigeld.”

Van den Heuvel:We zijn ooit begonnen met een crowdfundingproject via Leap Funder. Dat was een groot succes. Daarna zijn we verder gaan kijken. Oost NL is er sinds begin dit jaar officieel bij en dat is redelijk uniek: een combinatie van angel investors via LeapFunder en een investeerder als Oost NL komt in Nederland niet voor. Dat zorgde in het begin voor wat denkwerk, maar het resultaat is naar tevredenheid van alle partijen.”

“Je haalt met Oost NL overheidsgeld op, maar dan wel met een venture capitalist gedachte. Dat biedt heel veel zekerheid”

Zou je Oost NL aanraden?

Van Geffen: “Zeker. Je haalt eigenlijk overheidsgeld op, maar dan wel met een venture capitalist gedachte. Dat biedt veel zekerheid. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Er zijn drie andere private investeerders, maar die vertrouwen Oost NL en onze strategie.”

Video impressie