Oost NL

Stroke2Prevent

Een forse daling van het aantal doden door een herseninfarct bij hartoperaties én miljoenen euro’s besparing op zorgkosten. Dat is volgens het Zwolse bedrijf Stroke2Prevent mogelijk als haar ballonkatheter A-View op grotere schaal wordt gebruikt om patiënten te onderzoeken voordat ze een hartoperatie ondergaan.

A-View: met een ballonnetje levens redden

Fascinerend. Zo noemt Maarten Nibbelke van het Zwolse Stroke2Prevent hun nieuwe oplossing voor de hartchirurgie. Dankzij ‘A-View’ kan er vóór een eventuele hartoperatie bekeken worden of een patiënt tijdens een operatie een kans heeft op een herseninfarct. Hoe? Door een eenvoudig ballonnetje met water te vullen. “De beste ideeën zijn het simpelst, maar je moet er wel opkomen”, zegt Nibbelke. Met behulp van een financiering door Oost NL wil de directeur dat A-View wereldwijd levens gaat redden.  

Een veiligheidscheck. Zo omschreef een verslaggever van het NOS-journaal in een uitzending onlangs jullie ballonkatheter. Maar hoe werkt A-View nu precies?

Maarten Nibbelke, directeur van Stroke2Prevent: “Vijf procent van alle patiënten krijgt tijdens een hartoperatie een herseninfarct. Deze ontstaat door aderverkalking, waarbij deeltjes vetweefsel loslaten en via de slagader richting de hersenen schieten.

Het resultaat na een operatie? Als patiënt ben je bij wijze van spreken de trotse eigenaar van een nieuwe hartklep, maar kun je niet meer normaal lopen doordat je een herseninfarct hebt gehad en dus hersenschade hebt opgelopen. Dat is even kort door de bocht, maar tijdens een hartoperatie doet een chirurg nogal wat met een lichaam dat de kans op aderverkalking kan vergroten.”

“Door van tevoren in kaart te brengen op welke plek het lichaam gevoelig is voor deze verkalking, kun je een eventuele infarct voorkomen. Dat doe je door middel van een echo. Daarop kun je op dit moment veel, maar lang niet alles zien. Een vitaal stuk van de aorta-boog, vlakbij het hart, krijg je niet in beeld, omdat daar de luchtpijp tussen zit. En door lucht, zie je niets op een echo. Dat is letterlijk een blinde vlek. Met A-View stoppen we een beetje gesteriliseerd vocht via een ballonnetje in de luchtpijp. Niets meer, niets minder. Water geleidt namelijk wel echo. Gevolg: je ziet eventuele aderverkalking.”

Er zijn situaties waarbij de kans op een herseninfarct zo groot is, dat de hele operatie geannuleerd wordt.

Water in de luchtpijp. Dat klinkt niet erg prettig voor een patiënt.

“Een patiënt is op dat moment al onder narcose, hij of zij merkt er dus helemaal niets van. Sterker nog: patiënten zijn juist blij dat we deze veiligheidscheck doen. Er zijn situaties waarbij de kans op een herseninfarct zo groot is, dat de hele operatie geannuleerd wordt. Dat vindt een patiënt even vervelend, maar wanneer hij of zij de eventuele gevolgen van de operatie te horen krijgt, verandert die mening natuurlijk direct.”

“A-View is echt in de praktijk ontstaan. Dat is het mooie eraan. Het probleem rondom aderverkalking – en een eventueel herseninfarct – is namelijk een heel nare complicatie. Daarom zijn ze in de ISALA-kliniek in Zwolle gaan nadenken: hoe kunnen we dit beter doen? Dokter Arno Nierich kwam toen met de eenvoudige, maar briljante oplossing: ‘er moet water in de luchtpijp’. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in feite verdrink je een patiënt. Dat moet je dan oplossen.”

Het resultaat is A-View. Wat feitelijk niets meer is dan een slangetje met een ballon die je met (gesteriliseerd) water vult.

“Mooi hè? A-View is eigenlijk een heel simpele oplossing, bedacht door een praktijkgebonden man die een probleem had. De eerste resultaten van A-View zijn zo goed, daar kan geen ziekenhuis of arts omheen. Zo hebben we het aantal doden in de ISALA-kliniek sterk teruggebracht. In de Zwolse praktijk betekende dit dertig in plaats van vijfenveertig doden op een totaal van vijftienhonderd hartoperaties. Dat is al een hoop, zeker bij één enkel ziekenhuis! Bovendien is dit een internationaal probleem: wereldwijd zijn er miljoenen hartpatiënten. Je kunt dus heel veel mensen helpen.”

“Met A-View kun je tevens een kostenbesparing realiseren. Eventuele hersenschade na een operatie zorgt namelijk niet alleen voor ellende bij een patiënt, maar het is ook erg kostbaar. Een patiënt moet langer herstellen, ligt langer in een ziekenhuisbed en op de intensive care. Dat is een enorme economische schade als gevolg van een complicatie die voorkomen kan worden. Dankzij A-View wordt zo’n 800 euro per patiënt bespaard. En dan hebben we het nog niet eens over eventuele revalidatiekosten of het feit dat een patiënt langere tijd niet kan werken. De resultaten die je met A-View kunt bereiken, zijn ongekend. Een van onze speerpunten voor de komende jaren is dan ook: internationaliseren.”

A-View is eigenlijk een heel simpele oplossing, bedacht door een praktijkgebonden man die een probleem had.  

Om dat goed te kunnen doen, moet Stroke2Prevent de nodige groei doormaken. Daar is geld voor nodig.

“En dat is precies de reden waarom we bij Oost NL uit zijn gekomen. Zij zien dat wij als lokaal bedrijf internationale ambities hebben. Dat werkt prettig en schept ook de nodige rust: ze hebben vertrouwen in onze werkwijze en tegelijkertijd een goed netwerk. Dat is een goede combinatie.”

“Kijk, het probleem is universeel, uiteindelijk heeft iedereen baat bij A-View. Het product is CE-gecertificeerd en we mogen het dus in heel Europa verkopen. Maar dan is de vraag: hoe ga je al die ziekenhuizen en artsen bereiken? Waar zitten de mensen die A-View nodig hebben? Dat is de grote uitdaging. In Zwolle wordt A-View al gebruikt, maar hoe krijg je het product in een ziekenhuis in Milaan of een kliniek in het Zweedse Uppsala?”

Nou?

“Door er simpelweg te ‘zijn’. We gaan met Stroke2Prevent daarom veel naar conferenties en internationale beurzen in dit vakgebied. We praten met mensen die het daadwerkelijk nodig hebben: hartchirurgen, anesthesisten – doctoren die de eventuele complicaties van een hartoperatie kennen. Wij hopen vervolgens dat ze met hun ziekenhuizen en zorginstanties praten, het eventueel zelf ervaren en dan zoeken wij lokale distributeurs. In die sector heb je the good, the bad and the ugly, maar vanuit mijn eigen achtergrond heb ik daar de nodige ervaring mee. We waren laatst in Milaan, gaan naar Denemarken en vliegen binnenkort naar Wenen. Overal in Europa, dus.

“Ik was in Rome en daar ging een anesthesist tijdens een operatie A-View proberen. Vervolgens ontdekte hij in de aorta-boog een twee centimeter groot stuk vet, wat heftig heen en weer bewoog in de bloedstroom. Dat schiet los, vroeg of laat. Met andere woorden: er was dus een mega grote kans op een herseninfarct. Toen de anesthesist dit aan de dienstdoende chirurg tijdens de operatie liet zien, was het even spannend. De chirurg moest extreem voorzichtig te werk gaan om een infarct te voorkomen. Gelijk werd het voordeel van A-View voor hem duidelijk. Het heeft uiteindelijk zelfs tot een eerste distributeur in Italië geleid.”

“Maar om die Italiaanse arts en distributeur te bereiken, moet je er dus wel heen. En dat moet gefinancierd worden. Daarom hadden we werkkapitaal nodig.”

In Zwolle wordt A-View al gebruikt, maar hoe krijg je het product in een ziekenhuis in Milaan of een kliniek in het Zweedse Uppsala? Dat is de uitdaging.

Naast Oost NL investeert u zelf ook Stroke2Prevent. Waarom?

“Kijk, A-View helpt echt mensen, dat is iets waar ik zelf heel enthousiast van kan worden. Het gaat om een serieus medisch product, dat is mijn persoonlijke trigger. Niet om een handschoen, pleisters of een urinekatheter met een ander kleurtje of iets dergelijks. We zetten samen iets nieuws neer: een geniale oplossing die simpel te gebruiken is. Daar werk ik graag aan mee.”

“Geld an sich heeft geen kleur, maar wel de manier waarop je het verdient. Als ik een miljoen zou krijgen om hoofd van een sigarettenfabriek te worden – nee, dat gaat ‘m never nooit worden. Hier steek ik mijn eigen geld in om samen mensen beter te maken. Dat is bijzonder en uitdagend. Tegelijkertijd redt Stroke2Prevent geen mensen. Dat doet de arts. Wij helpen alleen.”

Video impressie