Oost NL

Storro

Informatieveiligheid is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Clouddiensten worden geregeld gehackt waardoor de informatie van consumenten en bedrijven op straat komt te liggen. De Hengelose softwareontwikkelaar Storro heeft een oplossing gevonden voor veilige opslag van bestanden door juist geen gebruik te maken van de cloud. Vanuit Innovatiefonds Twente (IFT) investeert Oost NL in Storro om een bijdrage te leveren aan een veiligere digitale wereld.

Wat doet Storro precies?

Friso Stoffer, CFO van Storro: “In de basis hebben wij een methode ontwikkeld om op een veilige manier bestanden uit te wisselen. Dat doen we met behulp van de blockchain-techniek. Bestanden zijn beschikbaar voor degenen die hiertoe rechten hebben, zonder tussenkomst van een derde (grote) partij. We zijn dus geen clouddienst.”

“Storro werkt gedecentraliseerd. Dus in plaats van een soort Pearl Harbor, een plek waar alles staat en te veroveren is, wordt de data verspreid opgeslagen, via de peer-to-peer technologie. Stel: jij hebt een belangrijk Word-bestand in een projectmap, dan wordt deze met Storro automatisch versleuteld, in kleine stukjes geknipt en rechtstreeks verspreid over de leden van het project. Daardoor is Storro echt geschikt voor kleine projectgroepen om veilig bestanden te delen. Je wil niet dat een overnamecontract in de cloud staat, maar er moeten wel meerdere mensen bijkunnen.”

“De cloud is een stuk minder veilig dan mensen denken. In feite is het een pot met goud voor hackers: hack de clouddienst en je kunt overal bij”

“De cloud is namelijk een stuk minder veilig dan mensen denken”, voegt Daniel Weststeijn, marketing en sales officer van Storro, daaraan toe. “Terwijl een dienst als Dropbox een paar jaar geleden nog is gehackt. Ergens is er het idee ontstaan dat de cloud op alle fronten de toekomst is, maar in feite is het een pot met goud voor hackers: hack een dienst en je kunt overal bij.”

Stoffer: “Daarnaast zien we onze oplossing ook als proof of concept voor de achterliggende technologie. Zo is de zelfrijdende auto momenteel een hot topic. Maar om die auto te laten rijden, moet data opgehaald en verstuurd worden. Naar één partij met één centraal punt. Waarom? Kunnen we die data niet onderling uitwisselen, zonder dat er een groot bedrijf alles in handen heeft?”

Hoe zijn jullie achter het concept van Storro gekomen?

Stoffer: “Het idee is eigenlijk al een jaar of zes oud. Het komt van onze softwareontwikkelaars die bestanden wilden uitwisselen, zonder gebruik te maken van de cloud. Een bestand staat met Storro verdeeld over verschillende computers. Dat idee, dat systeem, is zó robuust, daar valt niet tegenop te hacken.”

“Vroeger had je één punt, een centrale server, waar alles stond. Die tijden zijn veranderd. De trend van decentraliteit zie je overal om je heen. Energievoorziening, 3D-printen, urbanfarming – die richting gaat de IT ook op.”

“Decentralisatie zie je overal om je heen. Die richting gaat de IT ook op”

Weststeijn: “Eigenlijk bizar: in 2012 lag het idee om de blockchain-technologie hiervoor te gebruiken er al en nog steeds is het actueel. Kijk maar naar de Bitcoin.”

Wat is het maatschappelijk belang van Storro?

Stoffer: “Het is begonnen met een haast anarchistische kijk op de samenleving. Momenteel hebben drie of vier grote spelers, denk aan Amazon, Google en Microsoft, toegang tot zo’n beetje alle data. Dat gaat met wearables, Internet of things, zelfrijdende auto’s en andere technologieën alleen nog maar meer worden. Onze techneuten zagen dat en dachten: dat vinden we niet fijn. Zo is Storro ontstaan. Gebruik je onze dienst, dan is er geen enkele partij die over de data beschikt, behalve jijzelf en je team. Zelfs wij, als bedenkers van Storro, kunnen er niet bij.”

Weststeijn: “We zijn nooit begonnen om snel veel geld te harken, ofzo. We zagen echt een probleem in de maatschappij: dat er een paar grote bedrijven alle data en daarmee alle macht hebben. Daar wilden we vanaf. Ik zeg: ik wil de vrijheid hebben om te doen met mijn data wat ik wil.”

Wat hebben jullie met de investering van Oost NL gedaan?

Weststeijn, lachend: “Taart gekocht.”

Stoffer: ”Zonder gekheid, we hebben meteen profielen uitgestuurd om meer ontwikkelaars aan te nemen en te kunnen groeien tot verkooporganisatie. In die groeifase zitten we nog steeds. Verder zijn we bezig om te kijken hoe we Storro kunnen uitbreiden. Of we onze software op een veilige manier kunnen koppelen aan andere diensten. Dat er bijvoorbeeld delen van een bestand ergens kunnen staan, zonder dat je direct een volle harde schijf hebt.”

‘Oost NL brengt veel expertise in op het gebied van investeringen. Hoe het werkt met vervolgtrajecten en mogelijke nieuwe investeerders. Dat is voor een startup erg handig’

Zou je Oost NL aanbevelen?

Stoffer: “Zeker. Het is een correcte partij met goede communicatie. Oost NL brengt veel expertise in op het gebied van investeringen. Hoe het werkt met vervolgtrajecten en mogelijke nieuwe investeerders. Daarin zijn ze echt sterk. Dat is voor een startup als ons erg handig.”