Oost NL

Stexfibers

Het gebruik van katoen voor textiel staat onder druk. De grote hoeveelheden water die nodig zijn, stroken niet met het dreigende watertekort. De vele chemicaliën zijn desastreus voor het milieu en zijn verantwoordelijk voor vele doden. Het Arnhemse Stexfibers biedt een alternatief: hennep.

“Wij maken van hennep een vezel waar spinnerijen textiel van kunnen maken”, verduidelijkt directeur Ben Ratelband van Stexfibers, dat is gevestigd in de Greenhouse op Industriepark Kleefse Waard. De hennep biedt in vergelijking met katoen een groot aantal voordelen. “Hennep is net onkruid en groeit bijna overal waardoor je niet bent gebonden aan tropische gebieden. De opbrengst is veel hoger. En er zijn geen grote hoeveelheden water of chemicaliën nodig voor de productie. Sterker nog: hennep absorbeert CO2.”

Gelderland voor Innovaties

Stexfibers heeft een kleine installatie waarop de hennep zo wordt bewerkt dat hij kan worden verwerkt door spinnerijen. Met behulp van een investering van Oost NL uit het fonds Gelderland voor Innovaties kan Stexfibers de vezel samen met enkele spinnerijen verder ontwikkelen. Met een of twee van die spinnerijen als launching customer moet de basis worden gelegd voor de bouw van een eigen hennepfabriek in 2017. Ratelband: “Het is zeer voor de hand liggend dat we die fabriek in Arnhem gaan neerzetten. Voor de financiering van die fabriek gaan we zeker gebruik maken van de expertise die bij Oost NL voorhanden is.”