Oost NL

Royal Eijkelkamp Earth Sampling Group

Royal Eijkelkamp Earth Sampling Group is door ruim 100 jaar ervaring uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bedrijven wereldwijd in onderzoek naar grondwater en delfstoffen. Het bedrijf boort en onderzoekt in minder ontwikkelde landen naar geschikte plekken om grondwater op te pompen. In de mijnbouw wordt Royal Eijkelkamp door bedrijven ingeschakeld om onder vaak moeilijke omstandigheden te zoeken naar bodemschatten.

van dorpssmid tot wereldwijde bodem- en waterexpert

Siberië, Oezbekistan en Irak. Zo maar drie plekken op deze wereld waar Royal Eijkelkamp projecten uitvoert. Ooit begonnen als eenvoudige dorpssmederij, is het Giesbeekse bedrijf als expert op het gebied van onderzoeksapparatuur voor bodem en water een internationaal succesverhaal. Met een kapitaalinjectie uit de MKB Kredietfaciliteit Gelderland moet Royal Eijkelkamp nog meer in staat zijn wereldwijd oplossingen te bedenken voor onderzoek naar bijvoorbeeld grondwater en delfstoffen. “Ik had nooit gedacht dat bodem en water zo belangrijk zouden worden”, zegt Fons Eijkelkamp (65), eigenaar van dit 104-jarige familiebedrijf.

Toch was het diezelfde, toen nog iets jongere, Fons Eijkelkamp die in de jaren zeventig besloot om het roer bij het bedrijf van zijn vader om te gooien.
Fons Eijkelkamp: “Het was nogal divers destijds. De smederij van mijn vader had oplossingen voor alles. Fietsen, bromfietsen, een loodgietersbedrijf, grondboren voor bodem onderzoek– je kon het zo gek niet bedenken of wij maakten het wel. Zelf had ik een technische studie gevolgd en daardoor grote interesse in bodem en water. Niet alleen in het onderwerp, maar ook in de mensen. Iedereen stond gewoon met de poten in de bagger, ongeacht de titels die ze voor hun naam hadden staan. Toen ik de mogelijkheid kreeg het bedrijf van mijn vader over te nemen, wilde ik dat, maar wel met mijn eigen voorkeuren. We hadden al een hoop bodem- en waterproducten, maar ik besloot daar volledig de focus op te leggen. Zo veranderde langzaam onze insteek en is onze productportfolio gegroeid tot het punt waar we nu zijn.”

Een internationaal bedrijf met de ambitie de wereld een beetje beter te maken?
“Nou, er in ieder geval voor te zorgen dat we meer kennis hebben van onze leefomgeving. Klimaatverandering, verzuring en verzilting zijn factoren waarmee we met zijn allen rekening moeten houden. Daar proberen wij – met succes - ons steentje aan bij te dragen.”

“Kijk, vroeger verkochten we gewoon grondboren en meetapparatuur. Ons eerste wapenfeit was niet voor niets een simpele handgrondboor, ooit ontwikkeld door mijn vader en professor Edelman van de Wageningen Universiteit. Daarmee is onder meer de Nederlandse bodem voor het eerst in kaart gebracht. Maar zo’n functioneel product is tegenwoordig niet meer voldoende: in de hele scope van het bemonsteren, meten en monitoren zijn we vanuit een praktisch niveau naar een professioneel niveau gegaan. We hebben op veel plaatsen wereldwijd sensoren geplaatst die situaties monitoren. We halen daarmee realtime data op waarmee onze klanten direct iets kunnen zeggen over grondwaterstanden en – kwaliteit. Kortom: we staan nog steeds met onze voeten in de klei, maar we zorgen er nu ook voor dat een klant iets met de ontvangen data kan. Dat is echt een andere filosofie. Nu zeggen we: dit is de wereld en dit zijn de factoren waarmee je rekening moet houden. In plaats van: dit zijn onze boren en succes ermee.”

Er komen steeds meer mensen op deze aarde en dus neemt de vervuiling toe

Welke factoren zijn dat dan?
“Er komen steeds meer mensen op deze aarde, dus neemt de vervuiling toe. En het belang van water is iedereen wel duidelijk. Maar denk bijvoorbeeld ook aan ‘rare earth elements’, nodig voor de moderne hedendaagse elektronica. Die zijn overal te vinden, maar liggen niet geconcentreerd. Wij bedenken daar oplossingen voor.. Uiteindelijk heb je daarvoor kennis nodig en dan kun je niet om ons heen.“

Royal Eijkelkamp bestaat uit meerdere bedrijven. Hoe zorg je dat je het overzicht bewaart?
Het voordeel is dat de bedrijven elkaar aanvullen. Onder de groep vallen nu Eijkelkamp Agrisearch Equipment, SonicSampDrill en de Eijkelkamp Academy. Het eerste bedrijf richt zich vooral op kleine boor- en meetapparatuur, onderzoek en datavergaring. De machines die gebouwd worden door SonicSampDrill, kunnen echt overal doorheen boren en tot wel tweehonderd meter diep. Rots, staal – je kunt het zo gek niet bedenken. Eijkelkamp Academy is het kenniscentrum en richt zich op training, consultancy en applied research. Samen zorgen deze bedrijven voor een mooie totaaloplossing.”

“We hopen binnenkort een heel groot project in Sri Lanka te starten. Het is de bedoeling dat we een grondwatermonitoringsysteem opzetten, waarbij we op 1500 plekken gaan boren om te kijken wat er in de bodem zit en wat we daar eventueel mee kunnen. Elke factor brengen we in kaart, dus ook de hoeveelheid regenval en situaties als vernatting of verdroging. De opdracht gaat zelfs zo ver, dat we al die data bij elkaar moeten trekken in een control room om op grote schaal de resultaten te kunnen zien. We leveren machines, meetapparatuur en de data, maar ondertussen leiden we de mensen in Sri Lanka op om later zelf te kunnen monitoren. Het is een miljoenenproject dat een looptijd heeft van meerdere jaren. Als we die opdracht binnenhalen, is dat echt de kroon op het denk- en ontwikkelingswerk van de laatste vijf jaar binnen Royal Eijkelkamp.”

Is het niet bizar een speler van wereldformaat te zijn, terwijl Royal Eijkelkamp oorspronkelijk gewoon een eenvoudige smederij was?
Philips is ook gewoon in een schuurtje begonnen. En Steve Jobs ook. Is dat raar? Nou ja, je wilt altijd je droom of passie zo groot mogelijk maken. Wij hebben bedacht: wij willen alles weten van bodem en water en daar mooie oplossingen voor onze klanten voor bedenken. En nog steeds. We hopen binnen een half jaar een vestiging in Amerika te openen. En als het project in Sri Lanka doorgaat, zijn we opeens wel erg groot. In dat opzicht is het een voordeel dat we in een nichemarkt zitten. In een nichemarkt is de wereld toch ook weer klein. Je hebt dan veel sneller kans naam te maken.”

Oost NL had snel begrepen dat er in Giesbeek een pareltje zit dat alleen nog even opgepoetst moet worden

Royal Eijkelkamp bestaat al meer dan honderd jaar en heeft een prima omzet. Waarom hebben jullie dan toch aangeklopt bij Oost NL voor een achtergestelde lening uit de MKB Kredietfaciliteit Gelderland?
“Wij zien het echt als een groeifinanciering. Om grote projecten als die in Sri Lanka te kunnen voorfinancieren, heb je geld nodig. Daarom namen we contact op met de Rabobank, maar die gaf aan dat onze kengetallen niet goed genoeg waren om een bancaire financiering te kunnen verschaffen. Voor een achtergestelde lening vanuit de MKB Kredietfaciliteit zijn die getallen wel in orde en kunnen we dus sneller grootschalige projecten aannemen. “

“Oost NL had al snel begrepen dat er hier in Giesbeek een pareltje zit dat nog even opgepoetst moet worden. Ze ziet dat de investering uiteindelijk zijn geld waard is. Er druppelen al aardige orders binnen, maar de grote doorbraak moet nog komen. Om die periode zonder problemen te overleven, is de lening van Oost NL heel waardevol en welkom. Bovendien is zo’n proces best interessant: als familiebedrijf zijn we erg op onszelf gericht. Als dan iemand van buitenaf de hele groep onder de loep neemt, is dat soms vervelend, maar vooral erg leerzaam.”

Video impressie