Oost NL

RotaQ

Het Achterhoekse bedrijf RotaQ is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van liftsysteemonderdelen die op vrachtwagens, onder andere in de (wegen)bouw, gebruikt worden.

Afhankelijk van de vracht gebruikt de chauffeur een passend hulpstuk op de autolaadkraan, zoals een steenklem, laadschep, grijper of hijshaak. Om zo’n hulpstuk te wisselen loopt de chauffeur meerdere keren heen en weer tussen de bediening en de arm van de kraan. Daarnaast moet men regelmatig substantiële kracht en eventueel hulpgereedschappen gebruiken om verbindingspennen en luchtdruksystemen te bevestigen of te verwijderen. Dat is een tijdrovende en gevaarlijke klus.

Volautomatische wisselaar

Voor dit probleem heeft RotaQ de RotaQ 45 ontwikkeld waarmee het wisselen van hulpstukken volautomatisch gebeurt. De RotaQ 45, is een wisselaar die volautomatisch (zonder manuele handelingen) een hulpstuk binnen één minuut aan een autolaadkraan kan koppelen en ontkoppelen. Hiermee zorgt de RotaQ 45 voor substantiële tijdswinst voor de chauffeur ten opzichte van bestaande systemen.

Voor de klanten van RotaQ levert dit als (economisch) voordeel op dat het laden en lossen van meerdere typen vracht versneld wordt en dat de ARBO-omstandigheden (veiligheid) voor de vrachtwagenchauffeurs verbeteren. Bovendien voorkomt dit product onnodige lekkage van hydraulische olie tijdens het wisselen, wat een positieve bijdrage levert aan het milieu. RotaQ streeft ernaar om in de toekomst bij alle grote autolaadkraanproducenten een vaste toeleverancier te worden.