Oost NL

Pleco Therapeutics

Pleco Therapeutics ontwikkelt een innovatieve technologie die het vooruitzicht van patiënten met acute myeloïde leukemie (AML), een zeldzame bloedkanker, kan verbeteren. Om haar technologie verder te ontwikkelen en dichter bij de markt te brengen ontiving Pleco Therapeutics financiering vanuit het Innovatiefonds ION+, een innovatiefonds voor mkb-ers in Gelderland. Oost NL is fondsmanager van ION+.

Kleine overlevingskans

Acute myeloïde leukemie (AML) is een vorm van bloedkanker. Acuut betekent dat de bloedkanker snel ontstaat en levensbedreigend is als er geen behandeling gestart wordt. Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 700 mensen met AML gediagnostiseerd. Slechts 30% van de AML-patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven. Pleco ontwikkelt een nieuwe categorie geneesmiddelen die niet alleen de tumor zelf aanpakt maar ook de onderliggende oorzaak. Een tweede onderzoekslijn is gestart bij kleincellig longkanker, een agressieve vorm van longkanker die sterk verband houdt met roken.

De productontwikkeling is gebaseerd op een recente ontdekking dat in het bloed en beenmerg van AML-patiënten een verhoogde concentratie van kankerbevorderende metalen wordt gezien. Pleco’s geneesmiddelen onttrekken deze metalen uit de micro-omgeving van de leukemiecellen waardoor de bestaande behandelingen effectiever worden. Deze nieuwe aanpak zal worden onderzocht bij verschillende typen kanker en bij neurologische ziekten, zoals Alzheimer en Parkinson.

“Met onze technologie hebben we een manier gevonden om bestaande chemotherapie effectiever te maken. Daarmee kunnen we patiënten een beter perspectief bieden. De ontwikkeling van een geneesmiddel vergt tijd, we verwachten dat de eerste patiënten in 2025 kunnen worden behandeld”, aldus Ivo Timmermans, CEO van Pleco.

Pleco werkt al enkele jaren samen met gerenommeerde Amerikaanse, Europese en Israëlische academische onderzoeksinstituten en is van plan om haar samenwerkingen uit te breiden middels projecten met het Radboudumc en andere bedrijven op de Novio Tech Campus.