Oost NL

Plasmacure

Plasmacure ontwikkelt een ‘cold-plasma pad’ die langdurig niet-helende wonden dicht. De innovatie van Plasmacure dringt de behandelkosten terug en bevordert de mobiliteit van de patiënt. De eerste testen met de oplossing van Plasmacure zijn positief; bij meer dan de helft van de patiënten is zichtbaar resultaat. Eind 2019 zal het product beschikbaar zijn voor wondzorgcentra en ziekenhuizen.

Het bedrijf, dat met zijn afdeling voor onderzoek en ontwikkeling op de High Tech Campus in Eindhoven zit, vestigt zich voor het klinische onderzoek en de verkoop in Nijmegen. Oost NL – dat inzet op doelgerichte, toegankelijke en betaalbare zorg - investeerde vanuit Topfonds Gelderland samen met NextGen Ventures in Plasmacure.

Een half miljoen Nederlanders heeft chronische wonden. Bij 200.000 daarvan is de wond langer dan twaalf weken open. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op infecties en - in het geval van wonden op de voeten - op amputaties. Nu al beslaat de behandeling van moeilijk helende wonden 2 miljard euro van het Nederlandse zorgbudget. Door vergrijzing en door toename van het aantal diabetespatiënten neemt het aantal chronische wonden jaarlijks met 6 procent toe.

Werking van het product

Het product is een 'atmosferische koud-plasma-pad'. Koud plasma ontstaat door energie toe te voegen aan de lucht. Het plasma doodt bacteriën, stimuleert celgroei en bevordert doorbloeding - drie dingen die een wond helpen genezen. De pad dagelijks een minuut op de wond leggen, stimuleert de genezing.

Reden voor fondsmanager Oost NL om te investeren in Plasmacure is dat de techniek de gezondheidszorg betaalbaarder maakt. De oplossing van Plasmacure is handzaam en vraagt weinig tijd. Bovendien is de behandeling pijnloos en bevorder het de kwaliteit van leven van patiënten.