Oost NL

Pectcof

Pectcof, gevestigd in Wageningen, heeft een baanbrekende technologie ontwikkeld om voedingsingrediënten (pectine) uit koffiebiomassa te extraheren. Deze biomassa wordt gegenereerd wanneer de koffieboon uit de koffiebes wordt gewonnen.

De winning van koffiebonen vindt veelal plaats in centraal gelegen verwerkingsfaciliteiten van coöperaties in productielanden van koffie. Het opwaarderen van een onbenutte biomassa, die in de huidige processen in grote hoeveelheden wordt gestort als afvalmateriaal, biedt grote kansen om de koffieproductieketen te verduurzamen en meerwaarde te genereren. Door de groeiende trend van processed foods en daarmee samenhangend de vraag naar levensmiddelen additieven, vertoont de markt voor pectine elk jaar een constante groei. Daarnaast zijn de markten voor verschillende vormen en functionaliteiten van pectine (onder andere emulsie stabiliserende vormen) sterk groeiend.

Gepatenteerde technologie

Pectine wordt bijvoorbeeld gebruikt in jams, gelei, yoghurt, fruit- en gezondheidsproducten. Pectine producenten worden door de toenemende vraag van vers fruit geconfronteerd met een tekort aan grondstoffen voor pectine extractie (bijvoorbeeld citrusschillen en appelpulp). Met de gepatenteerde technologie van Pectcof is op laboratoriumschaal bewezen dat de huidige procesinrichting leidt tot een eindproduct van gewenste kwaliteit.