Oost NL

Optixolar

Optixolar ontwikkelt een zonne-energiepaneel die gebruik maakt van optica. Hierdoor wordt met minder zonnecellen eenzelfde hoeveelheid energie opgewekt als met gebruikelijke zonnepanelen en realiseert Optixolar een kostenbesparing van 25%. Door de toegepaste technologie wordt tevens een betere efficiency bereikt bij hogere temperaturen.

De levensduur van het Optixolar-paneel is gelijk aan andere panelen; 25 jaar met een 90% output garantie. Optixolar heeft in haar planning om het zonnepaneel in 2015 op de markt te brengen en grootschalig te commercialiseren.

Proof-of-concept

Om de zonnepanelen van Optixolar tot een succes te maken, heeft Optixolar een innovatiekrediet ontvangen uit het fonds Gelderland voor Innovaties. Met deze lening is Optixolar in staat om een prototype te ontwikkelen, certificaten te verkrijgen en te starten met productie.

Techniek

Het Optixolar-zonnepaneel is gebaseerd op het Concentrating Photovoltaics (CPV) principe. In CPV wordt met behulp van optica een groot deel van het zonlicht geconcentreerd op de zonnecel. Hierdoor zijn minder zonnecellen benodigd om dezelfde hoeveelheid zonlicht op te vangen. Zonnecellen hebben een hogere inkoopprijs dan optica-materiaal. Wat daarmee resulteert in lagere productiekosten.

CPV wordt veelal uitgevoerd met een hoge concentratiefactor waarbij de panelen met de zon moeten meedraaien. Dat geeft veel warmteontwikkeling en vergt een dure installatie met actieve koeling. Optixolar combineert een standaard PV-paneel met een lage concentratiefactor CPV en gefixeerde montage waarbij geen dure installatie met actieve koeling benodigd is. Hierdoor dalen de kosten van een Optixolar-paneel ook in verhouding tot de concurrentie.