Oost NL

Opiliones

Het Gelderse bedrijf Opiliones is een 3D-printerbouwer uit Winterswijk. Hun 3D-printer is gebaseerd op het zogeheten ‘Delta Rockstock-principe, bekend van de pick&place-robots. Hierdoor is de printer geschikt voor grote bouwvolumes.

Het begon met Kees Koese, van Kees Koese Engineering, een ‘bevlogen’ techneut. Hij wilde grote complexe onderdelen printen, maar kon er geen geschikte printer voor vinden. Daarom ontwierp hij er zelf een die met hoge snel- en nauwkeurigheid grote volumes kan produceren – vooralsnog alleen in plastic.

Uniek

Opiliones (latijn voor het spinachtige beestje genaamd Hooiwagen) is een unieke machine voor de ‘high volume’ professionele markt. De prijsstelling is scherp dankzij de geniale constructie met spelingvrije magneetkogelverbindingen; nauwkeurig én goedkoop. Geschikt voor het mkb; Opiliones 3D biedt het grootste bouwvolume tegen de laagste prijs.

Markt

De Opiliones printers worden verkocht aan designers, scholen en maakbedrijven en hebben een toekomst in prototyping, nul-serie en beperkte productieserie. De productie van de printers zelf wordt uitbesteedt. Arbeidsontwikkelbedrijf (sociale werkvoorziening) Hameland heeft er een productielijn voor opgezet.

Gelderland voor Innovaties

Voor de ontwikkeling, samen met de Hogeschool Utrecht, van de nieuwe modulair Professioneel 3D-printerversie ontving Opiliones een innovatiekrediet van het fonds Gelderland voor Innovaties. Oost NL gelooft in de 3D-print markt. De nieuwe printer kan dankzij een uitwisselbaar ‘printeiland’ alle 3D printbare kunststoffen op de markt, bijna vijftig, verwerken. Ook kan hij meerkleuren printen of twee materialen tegelijk. Begin maart tijdens de Rapid Pro Beurs in Veldhoven is de première.