Oost NL

MindAffect maakt communiceren weer mogelijk

Mensen die als gevolg van bijvoorbeeld ALS of een herseninfarct niet meer in staat zijn om te bewegen en te praten, kunnen dankzij een uitvinding van MindAffect weer communiceren. Oost NL stimuleert innovaties die de kwaliteit van leven verbeteren en kende MindAffect een voucher toe uit het ondersteuningsprogramma De Groeiversneller. Mede dankzij de groeivoucher kon het bedrijf een prototype maken en testen. Kunt u ook ondersteuning gebruiken bij de ontwikkeling van uw idee? Vul de quickscan in en ontdek wat De Groeiversneller voor uw bedrijf kan betekenen.

Het Nijmeegse bedrijf MindAffect ontwikkelt een geavanceerde Brain Computer Interface voor zogeheten locked-in patiënten. Deze patiënten kunnen vaak alleen oogbewegingen gebruiken om met de buitenwereld te communiceren. Dit is vermoeiend en complex. Met de oplossing van MindAffect wordt via een hoofdkap met sensoren in de hersenen gemeten waar de patiënt naar kijkt. Door bewust naar letters op een scherm te kijken kunnen woorden en zinnen gevormd worden om te communiceren. 

Samen met andere partijen investeerde Oost NL in 2018 vanuit Topfonds Gelderland in de startup. Eén van de initiatiefnemers van MindAffect is Peter Desain, professor kunstmatige intelligentie van de Radboud Universiteit Nijmegen, die al 20 jaar onderzoek doet naar zogenoemde brein-computer-koppelingen. Desain: "Onze uitvinding stelt ons in staat om in hersenactiviteit vast te stellen waar mensen naar kijken. Daarmee kunnen wij een computer aansturen. Dit betekent dat patiënten die niet meer kunnen bewegen en praten, door gebruikmaking van onze technologie weer kunnen communiceren met hun dierbaren." MindAffect is voortgekomen uit het wereldwijd gerenommeerde Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De jonge onderneming was onlangs een van de genomineerden voor de Academic Startup Competition 2019: de prijs voor de meest baanbrekende innovaties van de wetenschap in Nederland.

Bent u een Gelderse ondernemer en wilt u ook groeien met uw bedrijf? Leg uw plan aan ons voor.