Header fallback 1

Karaokeboeken leren kinderen lezen

Makkelijk leren lezen is een groot goed wat niet voor ieder kind vanzelfsprekend is. Voor kinderen die moeite hebben met leren lezen ontwikkelde Uitgeverij Bontekoe het HYboek. Kinderen kunnen online een verhaal lezen op hun eigen niveau, tegelijkertijd leest een (natuurlijke) stem het boek voor. De kinderen kunnen zelf de grootte van de pagina’s en de snelheid van de voorleesstem aanpassen. Voor uitgever Willem Bakker is lezen met HYboek als fietsen met zijwieltjes: “Bij sommigen kunnen de wieltjes er snel af, anderen hebben ze nog wat langer nodig.” Met ondersteuning van De Groeiversneller kan Uitgeverij Bontekoe HYboek verder ontwikkelen.

Karaoke lezen geeft zelfvertrouwen

HYboek - afgeleid van hybride boek en uit te spreken als [Hai-boek] - is een makkelijke en leuke manier om te leren lezen. Kinderen met bijvoorbeeld dyslexie, ADHD of kinderen met een migratieachtergrond hebben vaak moeite met leren lezen. Het zogenoemde karaokelezen - waarbij het voorgelezen woord oplicht - helpt en geeft zelfvertrouwen. “Overal waar internet is kunnen de kinderen HYboek lezen,” legt Bakker uit. Via de toolbox zijn allerlei instellingen aan te passen; zo bestaat de keuze om wel of niet met een (digitale) liniaal onder de regels te lezen. De meester of juf kijkt online van een afstandje mee.

HYboek makkelijk inpasbaar in schoolprogramma

De uitgebreide collectie HYboeken van de Arnhemse uitgever ondersteunt het leesonderwijs op basisscholen. Geld is voor de meeste scholen geen probleem; de uitgever biedt een jaarabonnement aan vanaf 375 euro, hiervoor kunnen een wisselend aantal van 15 kinderen tegelijk deelnemen. En  HYboek in het bestaande lesprogramma inpassen is geen probleem. HYboek kan juist tijd opleveren: “Als een kind dat extra aandacht nodig heeft zelfstandig in HYboek leest, heeft de juf of meester even de handen vrij om aandacht aan andere kinderen te besteden,” licht Bakker toe.

Reacties op HYboek zijn positief: ‘dit is fantastisch’

De reacties van kinderen op HYboek zijn positief, vertelt Bakker. Vaak vinden ze boeken maar stom, maar achter de computer of de tablet zitten is stoer en leuk. Niet alleen lezertjes reageren goed: “Op een internationale beurs kwam ik iemand ‘uit het veld’ tegen, hij zei: ‘dit is fantastisch! Waarom ken ik dit nog niet?’” vertelt Bakker enthousiast. “Niet zo gek dat hij het niet kende, HYboek was toen net een week op de markt.”

Internationale toekomstplannen

Bakker kwam 9 jaar geleden ‘toevallig’ bij Uitgeverij Bontekoe terecht. Hoewel, “toeval bestaat niet” volgens de uitgever. Na de kunstacademie leidde Bakker diverse (eigen) design- en communicatiebureaus. Om persoonlijke redenen verkocht hij zijn bedrijven. In die periode kwam hij een voormalige zakenrelatie tegen die hem een tip gaf: “Ik ken een leuke uitgeverij, is dat niets voor jou?” Bontekoe wil met de hybride boeken ook Duitsland en Engeland veroveren, de eerste contacten zijn al gelegd.

Aangenaam verrast door De Groeiversneller

De uitgever werd door zijn accountant gewezen op de mogelijkheid financiële ondersteuning aan te vragen bij De Groeiversneller via Oost NL. “Om eerlijk te zijn had ik er een hard hoofd in,” geeft Bakker toe.  Een subsidieaanvraag lang geleden bij een andere instantie leidde tot veel papierwerk en nul euro. “Ik was kopschuw geworden maar tot mijn verbazing kreeg ik de voucher makkelijk en soepel toegekend. Ik was aangenaam verrast!” Oost NL kende de voucher toe: “Het helpt enorm om aan vreemden je businessplan uit te leggen, het scherpt je concept aan.”