Oost NL

Fiberneering

Het Zwolse bedrijf Fiberneering ontwikkelde een innovatief 3D-printproces voor vezelversterkte kunststofproducten. Met een investering door Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Fiberneering het printproces doorontwikkelen en verder op de markt brengen. Fiberneering wil hiermee in vier jaar tijd van 7 naar 25 werknemers groeien.

Vernieuwend aan de 3D-printtechniek van Fiberneering is dat de producten tot maar liefst een kubieke meter groot en complex van vorm mogen zijn. De producten zijn licht, duurzaam en sterk en dus vaak een goed alternatief voor zwaardere varianten van bijvoorbeeld metaal. Uniek is ook dat Fiberneering hoogwaardige composieten kan printen die geschikt zijn voor toepassing in omstandigheden met hogere temperaturen, zoals in de automotive en olie & gas.

“Vezelversterkte kunststof is populair vanwege zijn eigenschappen: sterk, licht en duurzaam. De bestaande productiemethodes waarin met mallen wordt gewerkt zijn arbeidsintensief, complex en duur. Wij kunnen nu veel sneller prototypes en eerste series in vrijwel iedere vorm maken op basis van standaard computermodellen, met de door onszelf ontwikkelde 3D-printtechniek. Daarmee zijn we uniek in de wereld. Ons proces is nu ver genoeg ontwikkeld om commerciële opdrachten voor allerlei technische toepassingen uit te voeren”, zegt Jasper Bouwmeester van Fiberneering.

Het gebruik van lichtgewicht onderdelen is belangrijk in vliegtuigen en boten. In voertuigen speelt brandstofbesparing en verlaging van CO2-uitstoot. In de gezondheidszorg dragen lichtgewicht ortheses (hulpmiddelen) die precies op maat van de gebruiker kunnen worden geprint, bij aan effectievere zorg.

Oost NL is vanaf de start betrokken bij Fiberneering en faciliteerde met netwerk, kennis en kunde de ontwikkeling van het bedrijf. Van een bedrijfsidee tot een innovatief mkb-bedrijf, met een revolutionair product.