Oost NL

Equestic

Het Nijmeegse Equestic maakt een soort smartwatch voor paarden. Daarmee kunnen ruiters in detail hun trainingen analyseren en de gezondheid van het paard in de gaten houden. Als fondsmanager van Topfonds Gelderland investeerde Oost NL in 2018 in Equestic om verdere groei mogelijk te maken.

Equestic ontwikkelde de SaddleClip, een trainingssensor die trainingen met paarden meet en analyseert. De SaddleClip geeft inzicht in de trainingen en creëert bewustzijn bij de ruiter. De analyses signaleren zware inspanningen in een vroeg stadium. De aard en de intensiteit van de training kunnen zo snel en gericht worden aangepast. Het resultaat: een paard dat lekker in zijn vel zit, geen blessures heeft, betere resultaten behaalt en langer op niveau kan presteren. De analyses van de SaddleClip zijn te delen, bijvoorbeeld met een trainer, hoefsmid of een dierenarts. De SaddleClip is eenvoudig te bevestigen aan het zadel en communiceert met de app op een smartphone.

Internationale groei en werkgelegenheid

Equestic wil met de investering doorgroeien. Het bedrijf gaat zich in eerste instantie richten op ‘klassieke’ Europese paardensportlanden, zoals Duitsland en Groot-Brittannië. De SaddleClip past in de trend van consumer wearables, waarbij we steeds meer van onze sportactiviteiten meten, analyseren en delen om een gezonde levensstijl na te streven. Equestic heeft in korte tijd een product op de markt gebracht dat uniek is in de paardensport en werkt op het snijvlak van High Tech, Agro en sport. De investering van Oost NL maakt dat deze technologische innovatie bereikbaarder voor iedereen die actief is in de paardensport.

Equestic ontving voor het innovatieve product een award voor het ‘Best Equestrian Training Product of the Year’ van het platform horses.nl en heeft een strategisch partnership afgesloten met de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS).