Oost NL

Elestor

Elestor, een jong bedrijf uit Arnhem, houdt zich bezig met de ontwikkeling van innovatieve batterijtechnologie op basis van waterstof bromide.

Het unieke van deze innovatieve flowbatterij schuilt onder meer in de zeer lage opslagkosten per kWh, gecombineerd met een robuust, gepatenteerd ontwerp, dat seriematige productie mogelijk maakt, tegen lage kosten. Dat is exact wat nodig is voor een transitie naar een 100% duurzaam opgewekte energievoorziening, waarbij energieproductie (deels) seizoens- en weersgevoelig is.

De eerste prototypeversie van 1 kW / 10 kWh is inmiddels ontwikkeld en startte begin november 2016 als pilot in samenwerking met de HAN en ECN bij Witteveen en Bos in Deventer. Voorafgaand aan commerciële uitrol zal in 2018 het testen van grotere baterijsystemen plaatsvinden vanuit een internationaal INTERREG samenwerkingsverband, bestaande uit samenwerkende Duitse en Nederlandse organisaties en MKB-ers. Binnen dit programma zal Elestor zowel de batterij technologie als de bijbehorende business cases demonstreren in samenwerking met onder andere Duitse energieleveranciers en aggregators.

Financiering

Oost NL werkte samen met Elestor, Stichting KiEMT en andere mkb-bedrijven aan de ontwikkeling van dit internationale partnership en het aanvragen van financiering bij INTERREG. Elestor heeft in 2015 financiering van Oost NL gekregen vanuit Gelderland voor Innovaties (GVI) voor de doorontwikkeling van zijn gepatenteerde batterijtechnologie.