Oost NL

EasyRiet

Niemand minder dan tuinexpert Rob Verlinden is fan. Easyriet produceert schakelbare dakelementen voorzien van echt natuurriet. “Hij vindt het echt een fantastisch product”, grinnikt Bob van der Put, eigenaar van Easyriet. “Heel simpel gesteld: wij zagen natuurriet tot 25 centimeter en plakken dat op een plaat. Vervolgens schroef je dat op een dak en ziedaar: een natuurrieten dak.” 

“Ik had zelf een bakhuisje en wilde een rieten dak. Dus ik deed wat offertes de deur uit – pfoe, dat werd een vet dure boel”, vertelt Van der Put. “Dus gingen we thuis met een bos riet op tafel zitten en het resultaat is Easyriet. Dat is nu zo’n vier jaar geleden.”

In de tussentijd is een hoop gebeurd. Easyriet won in december 2014 de Veluwse Innovatieprijs voor starters, heeft samenwerkingen met zeven grote leveranciers en heeft haar natuurrieten dakelementen te koop in meerdere landen. Van der Put: “We zijn nu zelfs bezig met een dak voor chalets.” Om dat allemaal te bewerkstelligen, was geld nodig. “We draaiden nog nul omzet, en alle middelen om van start te gaan hadden we nog niet – een bank zou daarom nooit in ons hebben geïnvesteerd. Oost NL heeft wel voldoende vertrouwen in onze plannen en is nauw betrokken bij ons bedrijf. Zo stonden we laatst op een beurs in Arnhem en dan komen mensen van Oost NL gewoon langs: even bijpraten en overleggen. Dat menselijke aspect is echt heel prettig.”

Momenteel zijn de dakelementen van Easyriet alleen nog geschikt voor kapschuren, tuinhuizen en andere kleine gebouwen, maar eigenaar Bob van der Put droomt er rustig op los. “In de toekomst hopen wij een alternatief te zijn. Ga je nu verbouwen, dan vraag je je af: wat voor soort dakpannen leg ik op mijn huis? Dat moet over een aantal jaar anders zijn. Dan is de vraag: worden het dakpannen of Easyriet? Daar werken we hard aan.”