Oost NL

Duragreen

Groene geluidsschermen en gevel- en dakbedekking. Dat is het primaire toepassingsgebied voor het DuraGreen-systeem.De Huissense onderneming DuraGreen B.V. richt zich op het ontwikkelen van een prefab systeem voor duurzame, onderhoudsarme, groene verticale begroeiing.

Het DuraGreen-product bestaat in de basis uit schakelbare kunststof bakken, die op een dragende metalen wandconstructie worden gemonteerd. Deze kunststof bakken worden voor plaatsing gevuld met sedumplanten (vetplant), waardoor bij plaatsing direct een groene wand zichtbaar is en daarnaast zeer onderhoudsarm; een sedumplant gaat onder normale omstandigheden en zonder onderhoud circa 20 jaar mee.

Innovatie

Groene geluidsschermen bieden een mooi alternatief ten opzichte van traditioneel gebruikte materialen, zoals beton, hout, kunststof en glas. DuraGreen heeft een uniek gepatenteerd concept op het gebied van groene geluidsschermen, dat zij momenteel verder wil ontwikkelen en optimaliseren in samenwerking met verschillende partners. Concreet wordt geëxperimenteerd met de matrijs (irrigatie en houvast van de sedumplant), onderzoek en certificering van DuraGreen als gevelbekleding door een ingenieursbureau en onderzoek naar het gebruik van diverse alternatieve typen sedumplanten door een adviesbureau.

Onderscheidend

Het DuraGreen-systeem onderscheidt zich op een aantal vlakken:

Duurzame en direct groene uitstraling, waarbij groene systemen zorgen voor fijnstofreductie en temperatuurreductie.
Het is een prefab-constructie, waardoor opbouw zeer snel kan plaatsvinden. Dit laatste is een belangrijke economische overweging in verband met minder langdurige stremming van het verkeer bij aanleg van een geluidswal.
Vanwege de sedum-beplanting weinig onderhoud en direct groen ten opzichte van gebruik van bijvoorbeeld klimop of hagen, die periodiek dienen te worden ‘bijgesnoeid’.

Gelderland voor Innovaties

Gelderland voor Innovaties maakt de verdere realisatie van een duurzaam concept binnen de maakindustrie mogelijk. Daarnaast ondersteunt het de samenwerking van DuraGreen met een groot aantal lokale partners in de ontwikkeling, productie en vermarkting van het DuraGreen-systeem. In het verleden heeft het een proef met de provincie Gelderland plaatsgevonden, waarbij een eerdere versie van het DuraGreen-systeem geplaatst werd bij het knooppunt Velperbroek (oprit knooppunt vanaf de A348).