Oost NL

DOVIDEQ

Een endoscoop is bij kijkoperaties onmisbaar. De kwaliteit ervan is dus van levensbelang. DOVIDEQ Medical heeft met de ScopeControl een apparaat op de markt gebracht dat endoscopen beoordeelt. Oost NL investeert in DOVIDEQ om zo de benodigde groei mogelijk te maken. “Wij besparen de medische sector op jaarbasis tussen de vijftig- en honderdduizend euro”, zegt Bert Dommerholt, ceo van het jonge Deventer bedrijf. “Daarmee is de investering in de ScopeControl binnen zes tot twaalf maanden terugverdiend.”

Wat doet DOVIDEQ precies?

Bert Dommerholt, ceo van DOVIDEQ Medical: “We hebben een apparaat gemaakt om endoscopen te testen. Endoscopen worden onder meer gebruikt bij kijkoperaties, maar zijn geregeld te slecht om ingezet te kunnen worden door de chirurg. Ze zijn kapot of geven geen goed beeld meer. Dat is van de buitenkant niet zichtbaar. Gevolg: er komt een kapotte endoscoop op de operatiekamer. Die kans is best groot. Daardoor duren operaties langer of moeten zij worden afgebroken. Of: een chirurg moet zelfs alsnog een normale operatie uitvoeren, in plaats van de voor een patiënt minder ingrijpende kijkoperatie. Onze ‘ScopeControl’ beoordeelt of een endoscoop bruikbaar is.

Later is daar nog een lichtkabeltester bij gekomen. De ‘GuideControl’ bekijkt of de lichtkabels die nodig zijn om kijkoperaties goed uit te voeren nog van goede kwaliteit zijn.”

“Van de buitenkant is niet direct zichtbaar of een endoscoop nog werkt. Wij hebben daar een oplossing voor bedacht”

 Hoe ben je achter het concept van de ScopeControl gekomen?

“In 2011 belde ziekenhuis St. Jansdal uit Harderwijk mij op met de vraag: wil je eens langskomen om met ons het probleem rondom kapotte endoscopen te bespreken? Ik heb zelf jarenlang bij Philips Medical gewerkt en vanuit die achtergrond kende ik het Harderwijker ziekenhuis. We kwamen samen al snel tot de conclusie dat we een endoscooptester moesten maken, maar concludeerden meteen dat dit alleen werkt wanneer deze wordt toegepast in de complete workflow. Daarom hebben we er een compleet beheersysteem omheen gebouwd. Hierdoor kan iedereen in een ziekenhuis precies zien wat de status van een endoscoop is. Is hij bruikbaar? Moeten er nieuwe worden aangeschaft? Dat kun je allemaal zien via onze ‘ScopeManager’. Daarin heeft Menno de Braak, medeoprichter en CTO van DOVIDEQ, een cruciale rol gespeeld. Hij heeft complexe technologie vertaald in zeer eenvoudig te gebruiken apparatuur.”  

“Een product of dienst op de markt zetten, is zo goed als kansloos, als het niet enorm veel geld bespaart”

 Wat is het maatschappelijk belang van DOVIDEQ Medical?

“De medische sector kent enorm veel problemen die vooral met financiën te maken hebben. Iets als ‘patiëntveiligheid’ is belangrijk, maar tegenwoordig niet meer voldoende om een bedrijf omheen te bouwen. Het leuke aan DOVIDEQ is, dat onze producen aantoonbaar kostenbesparend zijn. Er is geen onnodige vertraging op een OK meer, je hebt de garantie dat de endoscoop gewoon werkt. Dat scheelt al gauw duizenden euro’s per operatie. Verder zorgt ons beheersysteem ervoor dat het ziekenhuis weet welke endoscopen of lichtkabels bijvoorbeeld al gebruikt of kapot zijn. Zo wordt een endoscoop niet onnodig door de mallemolen gehaald of ligt ‘ie ongebruikt in een hoek.”  

“De producten van DOVIDEQ zijn aantoonbaar kostenbesparend”

 Wat hebben jullie met de investering van Oost NL gedaan?

“Voor een jong bedrijf als DOVIDEQ is het heel lastig om financieel op goede benen te blijven staan. Het kost veel tijd om een medisch product op de markt te brengen. We hadden geld nodig om dat mogelijk te maken. Ik kende Oost NL vanuit mijn netwerk en waren al in een vroeg stadium geïnteresseerd. Ze hebben goed contact met het Zeeuws Investeringsfonds, onze hoofdinvesteerder, en zo is het balletje gaan rollen. We zijn de eerste en enige die een endoscooptester heeft ontwikkeld, maar dat heeft veel kosten met zich meegebracht.”  

“Oost NL is een heel ander type investeerder dan de traditionele private investeerders. Ik heb veel aan ze gehad”

Zou je Oost NL aanbevelen aan andere ondernemers met een financieringsbehoefte?

“Oost NL is een ander type investeerder dan de traditionele private investeerders. Ik heb veel aan ze gehad. We hebben een groeifinanciering bij ze lopen en die hebben we nodig. We hebben een goede positie en praten met miljardenbedrijven. Als je kijkt waar we mee bezig zijn en wat het belang is voor de medische sector, moet je tot de conclusie komen dat we momenteel als bedrijf haast te klein zijn. We moeten op termijn echt de samenwerking aangaan met een multinational. Dan is een speler als Oost NL aan boord wel handig.”