Header fallback 1

Circulaire loodvervanger ‘dubbel zo goed voor de wereld’

Leadax uit Wapenveld ontwikkelde uit afval een duurzaam alternatief voor lood in de bouwsector. Daarmee slaat het bedrijf twee vliegen in een klap: schadelijk lood vervangen en de afvalberg verminderen. Roeland van Delden, CEO van Leadax, vindt het ‘dikke onzin’ dat we fossiele grondstoffen na één keer gebruiken al verbranden of weggooien: “Afval kun je nog hartstikke goed gebruiken. Met Leadax vervangen we een toxisch metaal en hergebruiken we grondstoffen: dubbel zo goed voor de wereld.” Mede dankzij vouchers van het programma De Groeiversneller maakt Leadax ook internationaal grote stappen. Inmiddels worden er al vanuit 15 landen bestellingen voor het ‘lood’ van Leadax geplaatst.

Afvalbergen onderzoeken

In 2014 stelde de Nederlandse overheid zich tot doel dat de economie in 2050 volledig circulair moet zijn. Bitufa Waterproofing, van waaruit Leadax is ontstaan, ging op zoek naar circulaire vervangers voor haar producten. De producent van onder meer bitumen producten voor waterkering zoals Flexobit - voor de afdichting van beton in kelders zoals bij de Dubai Mall - onderzocht vele soorten afvalbergen. Een geschikte berg om een loodvervanger van te maken vond Van Delden niet; het afval had niet de vereiste eigenschappen.

Eureka

Het eurekamoment kwam toen Van Delden met zijn ‘ome' Willem een autoritje maakte:  “We kregen een steen tegen onze voorruit. De impact leek wel op die van een loodklopper op lood. Na de nodige verwensingen vroeg ik me af: Hoe komt het dat die steen niet tegen m’n hoofd zit, wat zit er in die autoruit?” Het antwoord bleek polyvinylbutyral (PVB), een soort folie dat in veiligheidsglas zit. De volgende dag vroeg Van Delden aan het hoofd van zijn R&D-afdeling of die wel eens van PVB gehoord had. “Hij zei: ‘Ja, en het treft, ik kreeg net een afvalberg PVB aangeboden!’ We zijn daar toen mee aan de slag gegaan, en daarmee lukte het ons het ‘nieuwe lood’ te maken.” Leadax heeft dezelfde eigenschappen als lood maar is flexibeler en eenvoudiger te verwerken.

Leadax Roov voor platte daken

De afvalberg van PVB is wereldwijd enorm: 1,5 miljard kilo per jaar in Europa alleen al. “Als wij ál het lood van de wereld vervangen door ons product, houden we nog 90% van de afvalberg over. Daarom willen we méér doen. Dit jaar komt Leadax Roov op de markt; bedekking voor platte daken.” Leadax heeft nog veel meer ideeën, zoals een vervanger voor rubberen automatten, maar, stap voor stap: “Onze focus ligt nu bij Leadax Roov, daarna kijken we verder.”

Nationaal Icoon

In 2019 eindige Leadax in de top 10 bij de Nationaal Icoon verkiezing. “Dat was mede dankzij Oost NL. Om onze bekendheid te vergroten stelde Oost NL voor mee te doen met de verkiezing. Dat we bij de laatste tien zijn geëindigd was voor ons de erkenning dat we met goede dingen bezig zijn.” Oost NL is op meerdere manieren betrokken bij het bedrijf: “Ze denken supergoed met ons mee. Bijvoorbeeld op gebied van export en subsidiemogelijkheden. We zitten in steeds meer netwerken dankzij Oost NL. De ontwikkelingsmaatschappij steunt ons ook in onze strijd het gebruik van lood aan banden te leggen.”

De Groeiversneller

Leadax ontving in 2019 en 2020 via Oost NL een voucher van De Groeiversneller. Daarmee schakelde het bedrijf externe expertise in voor onder meer ondersteuning bij het marketingplan: “We hebben een blauwdruk gemaakt per land.” De marktintroductie kan per land verschillen omdat de ‘dak- en lood-situatie’ per land verschilt: “In Nederland hebben we bijvoorbeeld veel dakkapellen, andere landen hebben juist veel dakramen. Bij ons is zogenaamd 18ponds lood de standaard, in Frankrijk 12ponds lood.” Dit jaar wil Leadax nieuwe markten betreden: “We brengen in kaart hoe een land in elkaar zit qua dakcultuur en zoeken daar passende alternatieven voor.”

Samenwerking Nederlandse ambassades

Ook gaat Leadax waarschijnlijk samenwerken met Nederlandse ambassades in het buitenland.  “We krijgen dan de kans om op diverse ambassades ons verhaal te vertellen tegen 20 á 30 voor ons relevante partijen, grote aannemers bijvoorbeeld.” Corona gooit even roeit in het eten maar Van Delden hoopt in september dit plan te hervatten. Leadax denkt overigens niet alleen bij de ontwikkeling van haar producten aan duurzaamheid: “We hebben 1529 zonnepanelen op ons dak gelegd en zijn energieneutraal,” eindigt Van Delden met gepaste trots.