Oost NL

ACR

Het doel van dit proeftuinproject is een eerste marktintroductie van Advanced Control of Respiration, ACR. ACR is een gepatenteerd systeem waarmee koelcellen ten behoeve van de fruitbewaring dynamisch gestuurd kunnen worden.

Bij de huidige wijze van lange-termijn-fruitbewaring worden koelcellen statisch geconditioneerd. Dit betekent dat bijvoorbeeld bij appelbewaring het zuurstofgehalte in de cel naar ongeveer 1% gaat (in de normale buitenlucht zit 20,8% zuurstof). Lager durft men niet, omdat er alcohol zou kunnen ontstaan wat schadelijk is voor het te bewaren fruit. Door nu te bewaren op basis van product response, wat in dit geval betekent dat de ademhaling (respiratie) van het fruit zeer regelmatig bepaald wordt en de conditionering op deze ademhalingskarakteristieken aan te passen, is het mogelijk bij veel lagere zuurstofwaarden (soms zo laag als 0,3%) te bewaren. De grote voordelen hiervan zijn energiebesparing en kwaliteitsbehoud.

De locaties waar dit proeftuin project loopt zijn: kennisinstituten IRTA (Spanje) en Laimburg (Italië) en de bedrijven Emporda (Noord-Spanje), Van Kessel Fruit (Velddriel) en Van Lutterveld (Kesteren). De proeftuin biedt deelnemers begeleiding aan. De bewezen technologie is er, alleen moeten alle parameters in het systeem vastgesteld worden. Gedeeltelijk wordt dit door Van Amerongen gedaan, maar gedeeltelijk is dit een wetenschappelijk verhaal. Daarom is Wageningen Universiteit Food & Biobased Research partner in deze proeftuin. Daarnaast moeten de eerste projecten uitgetekend en berekend worden, en is het nodig deelnemers van advies te voorzien hoe koelcellen zo goed mogelijk gasdicht gemaakt kunnen worden, zodat deze nieuwe, laag-zuurstofcondities ook bereikt kunnen worden.

“Ik vind de meerwaarde dat het project de kans biedt om met een team van bedrijven een nieuw, risicovol product in de markt te zetten, met als eind doel deze bedrijven verder kunnen internationaliseren.” - Rob Veltman

Deze proeftuin maakt het mogelijk om vindingen die uitstekend in laboratoria of in de semi-praktijk werken een stap verder te brengen. Een complex systeem in de markt introduceren levert altijd geheel onverwachte zaken op. Dit maakt het risico voor marktintroducties voor kleine en middelgrote bedrijven zeer groot. Een mooie innovatie met veel toekomstperspectief kan bij kleine tegenslagen al snel op een totale mislukking uitlopen. De proeftuin helpt deze kloof te overbruggen en partijen te betrekken die meehelpen de brug te leggen.