Oost NL

Zonnepark Elzenbos officieel geopend

Op donderdagmiddag 15 juli is Zonnepark Elzenbos officieel geopend. Jaap Ypma, initiatiefnemer van het zonnepark, onthulde samen met projectleider Guus Koster het informatiebord. Zonnepark Elzenbos levert sinds 31 maart van dit jaar stroom. Oost NL investeerde vanuit Topfonds Gelderland in het burgerinitiatief dat 750 huishoudens van stroom voorziet.

Elzenbos

Lokale energiecoöperatie BrummenEnergie heeft dit zonnepark ontwikkeld in de hoek van de Elzenbosweg en de N348. Het bestaat uit 6.240 zonnepanelen. Na de aansluiting op het net vond er nog een overdracht plaats van de aannemer aan BrummenEnergie. Vanwege de coronacrisis is de opening in juli gepland en werd het aantal genodigden klein gehouden.

Van en voor Brummen

Wethouder Pouwel Inberg liet in zijn speech weten blij te zijn met dit zonnepark. Het zonnepark draagt bij de opgave die we in de gemeente Brummen hebben om onze energievoorziening te verduurzamen. Maar Inberg liet ook weten de coöperatieve inzet door inwoners te waarderen, waardoor dit zonnepark echt van de Brummense bevolking zelf is.

Stroom uit eigen achtertuin

De installatie van het zonnepark was eind maart gereed, waarna het park op 31 maart is aangesloten op het net. Het zonnepark levert genoeg stroom om 700 huishoudens van stroom te voorzien. Als klant van BrummenEnergie kun je nu dus 100% duurzame stroom afnemen uit onze eigen achtertuin!

Bestemming bouwgrond

De gemeente Brummen is eigenaar van dit stuk grond dat braak lag en bestemming bouwgrond heeft. Die bestemming blijft gehandhaafd. De gemeente heeft de grond voor 25 jaar verpacht aan BrummenEnergie om er dit zonnepark te realiseren. Na die periode blijft woningbouw op deze plek mogelijk.

Opbrengst blijft in Brummen

De opbrengsten van Zonnepark Eerbeek gaan niet aandeelhouders of eigenaren, maar naar de cooperatie BrummenEnergie. De leden beslissen vervolgens wat er met die opbrengst gebeurt. Bijvoorbeeld of het geïnvesteerd wordt in een nieuw zonnedak of zonnepark of in een project om huiseigenaren te helpen met energiebesparing. Zo profiteert de Brummense gemeenschap van de opbrengsten van dit zonnepark. Dat is de coöperatieve aanpak van BrummenEnergie: zelf energie opwekken en zorgen dat de opbrengsten in onze eigen gemeenschap blijven.

Oost NL investeerde als fondsmanager van Topfonds Gelderland in het zonnepark. Joka Bosch, investment manager Energy bij Oost NL legde eerder uit dat de financiering goed past bij Oost NL: “Minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zodoende minder CO2-uitstoot is een van de grootste uitdagingen in onze maatschappij. Het zonnepark draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente en provincie om energieneutraal te worden.” Oost NL heeft de instrumenten om duurzame energieprojecten in de provincie Gelderland te financieren. “Voor ons is het mooi dat dit enthousiaste burgerinitiatief van Coöperatie Brummen Energie kunnen ondersteunen”, aldus Bosch.