Header fallback 1

‘At your service’; slimme circulaire gevels!

​De ontwikkeling van dynamische gevels die naadloos aansluiten op de behoeften van de gebruiker. Dat is waar Alkondor Hengelo BV volop mee bezig is met hun project Dynamic Facades as a Service (DyFaaS). Dankzij deelname aan het Europese project iPro-N werkt Alkondor samen met onder andere de Duitse partner Schüco Bielefeld aan slimme gevels die door de integratie van sensoren het klimaat en het gebruik kunnen meten. Dit in combinatie met afgestemde programmering geeft de mogelijkheid om een optimale service te leveren aan de eindgebruikers. Zo heeft de klant een altijd top presterende gevel en is hij volledig ontzorgd. 

IMG_2877_6D_a

​"De iPro-N subsidie maakt het voor Alkondor mogelijk om haar innovatie programma een boost te geven!" aldus Martijn Veerman, Specialist circulaire gevels bij Alkondor Hengelo BV.

Circulair als service
De markt vraagt steeds meer om circulaire producten die als een service worden geleverd waarbij de nadruk niet ligt op een lage kostprijs, maar op een hoge kwaliteit en duurzaamheid en Total Cost of Ownership. Zo verschuift de aandacht dus van de focus op korte-termijn kosten, naar de lange termijn functionaliteit. Hierdoor wordt het ook interessant om intelligentie toe te voegen, zoals sensoren die het gebruik en weeromstandigheden kunnen meten. Ontwikkelingen die erop gericht zijn om de kwaliteit en duurzaamheid zo hoog mogelijk te maken worden daardoor gestimuleerd.

Alkondor Hengelo verwacht dat deze trend gaat groeien en wil hierin één van de voorlopers zijn. Het project DyFaaS draagt bij aan deze ambitie omdat de prestaties op comfort en op circulair (duurzaam) gebied gerealiseerd kunnen worden, autonoom bestuurd en gemonitord.

 

Impact iPro-N
iPro-N heeft Alkondor geholpen met een subsidie voor het deels bekostigen van de ontwikkeling van dynamische gevels als een service. Er is meegewerkt aan het scherp en duidelijk omschrijven van het projectvoorstel, zodat een goed onderzoeksvoorstel kon worden ingediend. Alkondor Hengelo is blij met deze ondersteuning die uiteindelijk heeft geresulteerd in een subsidie beschikking voor het project DyFaaS. Oost NL is leadpartner van iPro-N en werkt samen met de partners Novel-T, TechnologieCentrum Noord-Nederland (TCNN), TAFH Munster GmbH, Emsland GmbH en Munsterland eV. 

iPro-N wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland door de Europese Unie ondersteund uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project wordt gecofinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel, en door de deelstaten Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen.