Header fallback 1

Succesvolle lancering ROCKET-project „Tribosurf“

​Op 18 januari ontvingen twee mkb'ers een beschikking voor hun Nederlands-Duitse high-tech innovatieproject. Het Duitse bedrijf Kurre Spezialmaschinenbau GmbH en het Nederlandse PCOtech B.V. kwamen bij elkaar in Duitsland voor hun kick-off event. Het consortium, geleid door Kurre Spezialmaschienbau GmbH, heeft de experts overtuigd met hun beoogde ontwikkeling van een nieuwe coatingmethode in het domein van de nanotechnologie.

TriboSurf ROCKET

​Het Duitse bedrijf ontwikkelt en bouwt speciale machines voor allerlei industriële toepassingen, maar in de niche van kabelmachines is de Kurre groep één van de marktleiders wereldwijd. De intentie van dit innovatieproject is om een coating te ontwikkelen die leidt tot extreem slijtvaste en lage-frictie oppervlaktes.
Het bedrijf PCOtech is een specialist in de interactie met oppervlaktematerialen voor de industriële sector en heeft meerdere eigen technologieën, waarbij er niet alleen een coating over de oppervlakte wordt gelegd, maar waarbij de coating daadwerkelijk de fundamentele moleculaire eigenschappen van een materiaal aanpast. De te ontwikkelen methodes zijn dus ook niet vergelijkbaar met traditionele coatings, maar hebben juist met oppervlakte-aanpassingen te doen. Vele jaren van ervaring en succesvolle deelnames in andere onderzoeksprojecten maken van dit bedrijf de ideale samenwerkingspartner.

In de komende twee jaar zullen beide partners hun project uitvoeren onder de paraplu van het INTERREG V A project ROCKET. Daarmee is dit het tiende innovatieproject dat door de trekkende partijen -Oost NL, Innos Sperlich, Novel-T, Cluster-NMWP, Business Cluster Semiconductors - is ontwikkeld. Inclusief zes eerdere haalbaarheidsstudies betreft het daarmee een investering van. € 7.7 miljoen euro die door zowel publieke als private investeringen wordt geleverd.

Over ROCKET

ROCKET staat voor RegiOnal Collaboration on Key Enabling Technologies en stimuleert de samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap in het Duits-Nederlandse grensgebied tussen de Noordzee en Niederrhein om onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie te versterken. Het project richt zich op sleuteltechnologieën (KET; Key Enabling Technologies) zoals nanotechnologie, microsysteemtechniek, micro- en nano-electronica, innovatieve materialen & grondstoffen en fotonica. Deze vormen de technologische basis voor antwoorden op wereldwijde uitdagingen.

Het project ROCKET richt zich op de Duits-Nederlandse grensregio. Om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de individuele eisen van de deelnemende projectpartners zijn er vijf regionale coördinatoren als persoonlijke contactpersoon en lokale adviseur beschikbaar; leadpartner Oost NL, Business Cluster Semiconductors Netherlands, Novel-T, Cluster NanoMikroWerkstoffePhotonik.NRW en innos – Sperlich GmbH. Dit project wordt in het kader van het INTERREG-programma door de Europese Unie en de INTERREG-partners financieel ondersteund.

Meer informatie over het INTERREG programma Deutschland-Nederland is te vinden via www.deutschland-nederland.eu, alle informatie over ROCKET staat op www.rocket-innovations.eu.

Fotobijschrift: De partners van het innovatieproject „TriboSurf" bij Kurre Spezialmaschinenbau GmbH