Oost NL

Succesvolle handelsmissie China vanuit GO4EXPORT

De handelsmissie naar China begin deze maand heeft voor diverse ondernemers uit Overijssel succesvolle zakelijke contacten opgeleverd. De missie werd georganiseerd door export ondersteuningsprogramma GO4EXPORT onder leiding van Eddy van Hijum, gedeputeerde provincie Overijssel. Samen met ondernemers en onderwijsinstellingen werden de steden Shenyang en Dalian in de provincie Liaoning bezocht. Oost NL is programmamanager van GO4EXPORT. 

IMG_1194

Internationale contacten zijn belangrijk voor een krachtige economie. In een land als China is bestuurlijke deelname noodzakelijk om de missie te laten slagen; ondernemers kunnen de markt niet betreden zonder overheidsbegeleiding. Provincie Overijssel onderhoudt al vele jaren een relatie met de Chinese provincie Liaoning. Export ondersteuningsprogramma GO4EXPORT (www.go4export.nl) organiseerde de missie. In totaal gingen 19 bedrijven en de kennisinstellingen Saxion en de Universiteit Twente mee met de missie.  

Kansen voor ondernemers 

De nadruk tijdens deze missie lag op bedrijven die actief zijn in de milieutechnologie, machinebouw of agro-business en horticultuur. China ontwikkelt zich razendsnel en is zeer geïnteresseerd in expertise vanuit Nederland.  

Tijdens de missie ondertekende gedeputeerde Van Hijum namens de provincie Overijssel een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de provincie Overijssel en Liaoning. Dit onderstreept de goede en intensieve relatie tussen beide provincies. Ondertekening van de MoU opent voor het MKB extra deuren waardoor ondernemers beter zaken kunnen doen in China.  

Voor de deelnemende bedrijven was er een op maat gemaakt programma dat ze in contact bracht met voor hen relevante partijen. Op het programma stonden bijvoorbeeld diverse bedrijfsbezoeken onder andere naar potentiele klanten en verschillende matchmakingsgesprekken. De missie leverde voor ondernemers nieuwe contacten op die de komende periode uitgebouwd zullen worden. De verwachting is dat dit tot een substantiële omzetgroei zal leiden voor de bedrijven uit Overijssel.  

NX Filtration uit Enschede zuivert met speciale membranen water en afvalwater. Het bedrijf wil snel groeien op de internationale markt. Erik Roesink, General Manager: “Wij zijn mee gegaan met de missie omdat we de markt verder willen verkennen. GO4EXPORT helpt ons met het leggen van de juiste contacten. China biedt ongekende mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. De omvang van de markt is interessant. Bovendien kunnen Nederlandse bedrijven een bijdrage leveren aan oplossingen voor de milieuproblematiek in China.” 

Begin december wordt er opnieuw door GO4EXPORT een missie georganiseerd naar China, dit keer onder leiding van Michiel Scheffer, gedeputeerde provincie Gelderland. Meer informatie over deze missie www.go4export.nl/china ​