Header fallback 1

Serious VR ontvangt lening voor “operational excellence”

Serious VR uit Enschede ontvangt een zogenaamde TOP-lening van € 25.000 om hun softwareproduct verder naar de markt te brengen. Serious VR ontwikkelt virtual reality trainingen om vakmannen in industriële omgevingen op een eenvoudigere en efficiëntere manier te kunnen opleiden. Het bedrijf heeft verschillende launching customers, waaronder Apollo Vredestein en Thales.

Serious VR is een spin-off van het bedrijf C4REAL. In 2013 voegde eigenaar Ton Kuper zich bij het Oost-Nederlandse cluster “Human Machine Interfaces in Smart Industry" (HMI). Deze groep van bedrijven in de maakindustrie en kennisinstellingen is actief in het ontwikkelen van applicaties op gebied van Augmented en Virtual Reality. Hun doel is slimmere ontwerp-, productie- en trainingsprocessen. Het cluster is erkend door het Dutch Smart Industry programma als een unieke aspirant Fieldlab in Nederland.

Door de samenwerking binnen het cluster kreeg C4REAL een EFRO/MIT subsidie om de business case voor Serious VR verder vorm te geven. De business case werd vervolgens verder ontwikkeld door Serious VR en gebruikt voor de TOP toekenning.

Het cluster is onderdeel van het BOOST Smart Industry programma van Novel-T Next Business, waarin ontwikkelingsmaatschappij Oost NV een managing en operationeel partner is.

Opkomende markt voor VR en AR

Het opleiden van personeel dat technisch werk uitvoert of met ingewikkelde apparatuur werkt is een arbeidsintensieve en dure opgave. Met virtual reality is het mogelijk om nagenoeg elke omgeving of situatie na te bootsen. Hierdoor kunnen werknemers op een eenvoudige manier leren werken met machines, zonder dat ze hiervoor in de fabriek aanwezig moeten zijn. Uit onderzoek blijkt dat 63% van de bedrijven die VR toepast, dit doet voor trainings- en simulatiedoeleinden. Virtual reality en ook augmented reality toegepast als Smart Industry is een opkomende markt en maakt productieprocessen efficiënter, goedkoper, flexibeler en kwalitatief beter.

VR bril met afstandsbediening voor training op maat

Serious VR werd opgezet in 2015 door Marjo Nieuwenhuijse en Ton Kuper. De software van Serious VR komt met een VR-bril en speciale afstandsbedieningen waarmee de gebruiker via op een succesvolle manier een training of opleiding kan volgen. Directeur Marjo Nieuwenhuijse van Serious VR vertelt: “Autobandenfabrikant Apollo Vredestein is onze launching customer. We hebben een VR training op maat gemaakt waarbij de medewerker niet in de fabriek maar in een kantoorruimte een training kan volgen om de machines te bedienen. Waar eerder nog twee machines tijdens de training stil kwamen te liggen kunnen deze nu gewoon in bedrijf blijven. Bovendien is de training voor elke fabriek wereldwijd uit te rollen waardoor elke medewerker op dezelfde manier getraind wordt. Een ander voordeel is dat productiemethodes zoals Lean Six Sigma in de VR training te verwerken zijn en dat gamification elementen makkelijk toe te passen zijn waardoor we medewerkers willen stimuleren de training vaker op te pakken.”

Opschalen

Begin maart 2017 stond de startup op de Virtual Revolution Tradeshow in Veldhoven, een grote vakbeurs rond virtual en augmented reality technologieën. Daar merkte Nieuwenhuijse dat er veel animo is vanuit de markt. “De beurs werd drukbezocht en veel bezoekers waren positief en geïnteresseerd in ons product. Een andere klant van ons is Thales en op dit moment zitten we in een voortraject met een chemisch bedrijf. Eind april staan we bijvoorbeeld op de Hannover Messe.” Vanwege de animo uit de markt en de snelle ontwikkelingen op VR gebied komt de TOP-lening van Novel-T op een gunstig moment. “Het geld gebruiken we voornamelijk om op te schalen en te versnellen”, zegt Nieuwenhuijse. “Bij TOP wordt je gedwongen om een businessplan te schrijven. Dit komt de ontwikkeling van je bedrijf ten goede, want je moet de tijd nemen om dit goed neer te zetten. De meerwaarde van TOP is dat er nog meer diensten worden aangeboden, waaronder de samenwerking met de UT, Ten Kate Huizinga en Business Development.”

Over TOP

De TOP-financiering maakt onderdeel uit van de pre-seed regelingen van United Twente Innovation B.V., een dochteronderneming van de Universiteit Twente in samenwerking met Novel-T en financiers zoals Regio Twente, Rabobank, Provincie Overijssel en de RVO. De UT biedt al meer dan dertig jaar financiële steun aan start-ups met innovatieve ideeën, voornamelijk afkomstig van de Universiteit en Saxion, die willen starten met hun business. Toegekende TOP bedrijven ontvangen een renteloze lening van maximaal 40.000 euro. Naast financiering krijgen ze ook toegang tot diverse ondersteuningsmogelijkheden zoals coaching en advies over juridische zaken, advies over marketing en communicatiedoelstellingen en toegang tot relevante netwerken. TOP bedrijven hebben een hoog overlevingspercentage en kennen een positief arbeidsperspectief.