Oost NL

Regeerakkoord biedt kansen voor Oost-Nederland

​Het regeerakkoord biedt voldoende kansen voor het brede bedrijfsleven in Oost-Nederland.

Regeerakkoord Hospers

Met name op het gebied van (Agro-)Food, Energie(transitie) en digitalisering, zoals in de Smart Industry. Dat was vrijdag een van de conclusies van Prof. Dr. Gert-Jan Hospers (UT en Radboud Universiteit) tijdens een bijeenkomst bij Oost NL in Apeldoorn. 

​Afgelopen dinsdag presenteerde coalitiegenoten VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst.' Professor Hospers gaf zijn visie op het akkoord en de betekenis voor het bedrijfsleven in Oost-Nederland. In het bijzijn van afvaardigingen van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken, topondernemers uit beide provincies en leden van de RvC van Oost NL ging het gesprek over de kansen en bedreigingen van het nieuwe regeerakkoord.

Prof. Dr. Gert-Jan Hospers (Enschede, 1974) is economisch geograaf aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar Transitie in Stad en Regio aan de Radboud Universiteit. Hospers ziet vooral veel aanknopingspunten in het regeerakkoord op het gebied van innovatie. Zo wordt FoodValley​ genoemd in het akkoord, net als technisch onderwijs. Dat laatste is iets waar in de nano-technologie en fotonica ​veel behoefte aan is om door te kunnen groeien.   

Het nieuwe kabinet lijkt zich tot doel te hebben gesteld het vestigingsklimaat voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker te maken. Zo staat in het regeerakkoord dat de dividendbelasting moet worden afgeschaft. Er zijn meer plannen voor belastingverlaging voor bedrijven: Het huidige 25-procentstarief voor de vennootschapsbelasting gaat naar 21 procent. Het lage tarief voor de eerste 200.000 euro aan winst gaat ook omlaag: van 20 naar 16 procent.​

"Een nieuw regeerakkoord brengt altijd veranderingen en kansen met zich mee, maar de doelstelling van Oost NL blijft hetzelfde: Ondernemers laten groeien. We zijn er voor alle ondernemers in Oost-Nederland. We helpen ze steeds meer geïntegreerd met business development, financiering en internationalisering van hun activiteiten", aldus Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL.

Volgende week plaatsen we een beknopte samenvatting van Prof. Dr. Hospers over deze bijeenkomst.