Header fallback 1

Purgatoria zorgt met slimme zeef voor energiebesparing bij rioolzuivering

Investering uit ION+ maakt volgende stap in ontwikkeling mogelijk

Iedere Nederlander gebruikt ongeveer een rol toiletpapier per week. Dat betekent dat er 17 miljoen toiletrollen per week in het riool verdwijnen. Met de papierpulp die daarvan overblijft in het rioolwater kunnen weer nuttige dingen worden gedaan. Met dat idee ontwikkelde Purgatoria uit Veessen de ICABUS, een speciale zeef die efficiënt pulp uit rioolwater kan zuiveren. Met financiering vanuit het ION+-fonds kan de onderneming een eerste volwaardige machine bouwen en demonstreren om zo een belangrijke stap te zetten naar de toekomst.  

ICABUS buiten.jpeg

Het idee van een fijnzeef om toiletpapier uit het riool te halen is niet nieuw. Maar bestaande zeven hebben hele kleine zeefgaten, waardoor het schoonhouden van de zeven een lastige en dure taak is. De ICABUS heeft juist grote gaten. Toch vangt ook de ICABUS het toiletpapier prima af. Frans Durieux is bedenker van de zeef en eigenaar van Purgatoria en legt uit hoe dat kan: “Onze machine bestaat uit een zeef die onder een hoek van 15 graden in de toevoer voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie geplaatst kan worden, waar andere vezelzeven een hoek van 70 of 80° gebruiken. Hierdoor gebruiken wij de lengte van de vezel om hem af te scheiden, terwijl de andere zeven afscheiden op de veel kleinere diameter van de vezel. Onze zeef filtert de lange, dunne papiervezels van toiletpapier uit het stromende rioolwater, waarna een borstel de papierresten van de zeef in een opvangbak schuift.”

Het filteren van zogeheten cellulosepulp uit rioolwater resulteert in een afname van de biologische belasting. Door cellulosepulp te filteren uit het rioolwater neemt het energieverbruik en de slipproductie af. Het afvoeren, verwerken en verbranden van slib is een grote operationele kostenposten voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI). Daarnaast laat cellulosepulp zich beter vergisten dan slib, waardoor de besparing verder kan oplopen indien de cellulosepulp vergist wordt in plaats van verbrand. “In de pulp van wc-papier zitten papiervezeltjes. Bacteriën maken daar in een vergister biogas van, zonder veel resten over te laten”, vertelt Durieux. Het biogas kan gebruikt worden als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Hiernaast kan er een aanzienlijke kostenbesparing voor de uitbreiding van de capaciteit voor een RWZI.

Investering voor verdere ontwikkeling

Met de financiering verwacht Purgatoria haar ICABUS fijnzeef van een werkend prototype in een testomgeving, naar de eerste commercialisatie te brengen. Durieux “Om een deze eerste unit van 2,5 bij 2 bij 7,5 meter te bouwen had ik financiële middelen nodig. De eerste ICABUS-unit hebben we gebouwd in een machinefabriek in Apeldoorn. Technisch heeft tot nu toe alles meegezeten. De moeilijkheid zat ‘m in het verkrijgen van financiering. De fase waar Purgatoria zich begeeft is risicovol, waardoor banken het vaak nog niet aandurven. Dan helpt het wanneer een partij als Oost NL vertrouwen heeft in je product en het bedrijf.”

Sipke van der Meulen, investment manager Energy bij Oost NL: “Purgatoria past goed bij ION+ door de fase waarin de ontwikkeling van de techniek zich bevindt en het innovatieve karakter van de fijnzeef. Daarmee wordt CO2-uitstoot wordt verlaagd en de duurzaamheid van waterzuivering verhoogd. Het is mooi dat we als Oost NL een bijdrage kunnen leveren aan deze innovatie.”

Het ION+ fonds financiert innovaties van mkb-ondernemers in Gelderland, in een fase die banken en andere investeerders als te risicovol beschouwen. Het fonds wordt gevuld door de provincie Gelderland en het Europese subsidieprogramma OP Oost. Oost NL is fondsmanager van ION+.

Blik op de toekomst

Durieux ziet de toekomst voor Purgatoria rooskleurig in: “We zijn in gesprek met verschillende waterschappen om mijn apparaat te testen. Alle waterschappen willen in 2030 energieneutraal zijn, sommigen zelfs in 2050 volledig circulair, en dit is een manier om dat te bereiken.” In Nederland zijn 21 waterschappen dagelijks bezig met de zuivering van rioolwater.

Purgatoria was een van de genomineerden voor de Kennispoort Innovatieprijs Regio Zwolle. In onderstaande video laat Frans Durieux de door hem bedachte zeef zien. 

OP Oost