Oost NL

Portfoliobedrijven Oost NL in de race voor meest baanbrekende innovaties

​De universiteiten in Nederland hebben 27 startups genomineerd voor de Academic Startup Competition 2019. Deze startups doen mee aan de titelstrijd voor de meest baanbrekende innovaties van de wetenschap in Nederland. Onder de startups bevinden zicht drie startups waar Oost NL (uit fondesen onder management) in investeerde om hen te helpen door te groeien.  

ASC-rgb

De drie genomineerde startups uit onze portefeuille zijn: 

  • MindAffect, MindAffect is een Nijmeegse startup die een unieke Brain Computer Interface heeft uitgevonden waarmee onder meer ALS-patiënten die niet meer kunnen praten weer kunnen communiceren.
  • ArthroSave ontwikkelde de KneeReviver waarmee de noodzaak voor het plaatsen van een knieprothese bij jonge patiënten jaren kan worden uitgesteld.
  • ​Softwareontwikkelaar 20Face werkt met algoritmen die goed in staat zijn deels bedekte, slecht verlichte of vanuit een vreemde hoek gefotografeerde gezichten te herkennen.

Academic Startup Competition 

De Academic Startup Competition is een initiatief van VSNU, de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta. De verkiezing bestaat uit deze selectieronde door de universiteiten en een finale op 14 mei waarbij een jury uiteindelijk tien winnaars kiest die onderdeel worden van de lijst meest baanbrekende innovaties van de wetenschap in Nederland. Deze startups krijgen tijdens de Global Entrepeneurship Summit (GES) op 4 en 5 juni in Den Haag tevens de kans om hun startup te presenteren aan een wereldpubliek.

Met de verkiezing zetten de organisatoren valorisatie en academische spinoffs binnen de universiteiten internationaal in de spotlight. Jorrit Kuipers, bestuurslid AcTI: “Academische startups zijn voor Nederland ontzettend belangrijk vanwege hun vaak innovatieve doorbraken die op allerlei manieren wereldwijd impact hebben op de maatschappij. Maar kennis alleen is niet genoeg, je hebt ook ondernemerschap en de drive nodig om deze kennis te vermarkten. De geselecteerde startups zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden van hoe wetenschap en ondernemerschap elkaar kunnen versterken en het bewijs dat Nederlandse universiteiten prachtige (deep-)techbedrijven voortbrengen.”

Competitie

De tien uiteindelijke winnaars die zich op 4 en 5 juni mogen presenteren tijdens de Global Entrepeneurship Summit (GES), worden 14 mei in het Epicenter in Amsterdam vastgesteld door een vakjury, bestaande uit Betsy Lindsey, Director investor relations HighTechXL, Kees de Koning, RvC Innovationquarter, Dennis Schipper, managing director Demcon, Margot Weijnen, hoogleraar TU Delft, Emile Aarts, Jos Nelissen, founder Newtricious, Eline Vrijland, Founder Nightbalance, Koray Karakaya, Philip Healthworks en Fiona Maclaughlin, Director Inkef Capital.
De genomineerde bedrijven zijn: Senius, Numeric Biotech, 20face, hy2Care, Kepler Vision Technologies, CardiacBooster, Bunyavax, MindAffect, Amphera, VSParticle, Concord Neonatal, LipoCoat, Level Diagnostics, Chromodynamics, CC Diagnostics, IVWear, Ocean Grazer, Confocal, Elevate Health, Dialogue Trainer, Mosa Meat, i-Med Technology, Arthrosave, Taylor, Scitodate, Stentit en Findest.
 

Meld je aan 

Op 14 mei zal o.a. Prins Constantijn van Oranje de 10 winnende startups bekendmaken in Epicenter Amsterdam. Wil je de pitches van de startups bijwonen? Meld je dan aan op academicstartupcompetition.nl , waar ook meer informatie over de competitie te vinden is.