Header fallback 1

Pleco Therapeutics ontvangt investering voor geneesmiddel dat helpt bij acute myeloïde leukemie

Pleco Therapeutics BV, een biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe therapieën ontwikkelt voor de behandeling van kanker kondigt vandaag de definitieve closing aan van zijn Series A-financieringsronde, met een totale omvang van € 17,3 miljoen. De middelen worden gebruikt om de ontwikkeling en commercialisering van zijn nieuwe belangrijkste geneesmiddel te voltooien. Het product is er op gericht om de effectiviteit van chemotherapie bij patiënten met Acute Myeloïde Leukemie (AML) te verbeteren. Oost NL is een van de investeerders. 

Nieuwsbericht Pleco.jpg

Pleco's nieuwe zogeheten Plecoid™-therapieën zijn gepatenteerde, innovatieve behandelingen, die het potentieel hebben om de balans van eiwitexpressie in de micro-omgeving van een tumor positief te veranderen en giftige metalen in de cel weg te nemen, waardoor de effectiviteit van bestaande chemotherapie wordt verbeterd. 

Een veelvoorkomend probleem van AML is dat de effectiviteit van de huidige chemotherapie beperkt is omdat de leukemiecellen er na verloop van tijd resistent tegen worden. Bij de meerderheid van de patiënten keert de kanker terug, zelfs na een eerste succesvolle behandeling. Recidieven hebben een slechte prognose; de meeste patiënten reageren niet meer op de behandeling en overlijden aan bloedarmoede, infectie of multi-orgaanfalen. Jaarlijks wordt AML wereldwijd bij zo’n 350.000 mensen vastgesteld (4,7 gevallen per 100.000 inwoners). In de VS waren er in 2022 ruim 20.000 nieuwe gevallen van AML en overleden er ongeveer 11.500 mensen aan de ziekte. 

De technologie van Pleco biedt een platform voor de ontwikkeling van een pijplijn van verschillende therapieën. Naast de behandeling voor AML werkt Pleco aan aanvullende kandidaten voor preklinische tests voor de behandeling van andere zeldzame ziekten zoals kleincellige longkanker. 

Investering 
De investering omvat € 3,6 miljoen aan nieuw eigen vermogen gecommitteerd door Oost NL (vanuit het participatiefonds) en een aantal particuliere investeerders, € 5 miljoen aan overheidsfinanciering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en € 8,7 miljoen aan eigen vermogen en R&D-projectfinanciering van Hyloris Pharmaceuticals SA (Euronext Brussel: HYL), deze laatste financiering werd eind 2021 al aangekondigd. 

Ivo Timmermans, CEO van Pleco Therapeutics, zegt: “We zijn verheugd dat we de fondsen hebben verkregen die nodig zijn om onze belangrijkste kandidaat-geneesmiddel door te ontwikkelen, voor de behandeling van AML, een bloedkanker met een zeer slechte prognose. We verwelkomen onze nieuwe aandeelhouders en zijn dankbaar voor de steun van Oost NL en RVO.” 

De financiering van Pleco van de RVO is het maximum dat wordt toegekend in het kader van het Innovatiekrediet dat ondernemers helpt met kansrijke en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief. Het zorgt voor bijzondere financiering, een nationaal en internationaal netwerk en persoonlijk advies voor innovatieve start-ups. 

Pleco kondigde onlangs zijn uitbreiding aan, met de oprichting van zijn dochteronderneming, Pleco Therapeutics USA, Inc. en de benoeming van Michael Stalhamer als zijnde president van de Amerikaanse vestiging. De heer Stalhamer maakt ook deel uit van het wereldwijde leiderschapsteam als Vice President (VP) Product Development and Regulatory Affairs.