Header fallback 1

Openstelling tweede tranche REACT-EU per 15 december

Opnieuw kan door innovatieve ondernemers in Oost-Nederland fors geïnvesteerd worden in de regionale economie. Voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel na Covid-19-pandemie wordt door de Europese Unie via REACT-EU voor de tweede keer een bedrag van € 60,5 miljoen beschikbaar gesteld voor Oost-Nederland. De middelen bieden kansen voor innovatieve mkb-ers die in consortiaverband willen samenwerken aan digitalisering en verduurzaming. Oost NL kan projecten begeleiden op weg naar een kansrijke aanvraag.

REACT-EU

Van het door de EU toegekende bedrag is per 15 december € 50 miljoen beschikbaar voor projectaanvragen in de categorieën ‘ontwikkelingsprojecten’ en ‘gedeelde faciliteiten. De openstellingsdatum is enkele weken opgeschoven om belangstellenden meer tijd te geven om tot goede voorstellen te komen. De verwachting is dat het budget op de eerste dag overtekend wordt. Het is dus raadzaam om op 15 december ook daadwerkelijk in te dienen. Mocht er op 15 december voor meer budget worden aangevraagd dan binnen het plafond beschikbaar is, dan vindt er onder de volledige aanvragen een loting plaats die de volgorde bepaalt.

Ontwikkelingsprojecten

Bij aanvragen in de categorie ontwikkelingsprojecten gaat het om investeringen in innovatieve projecten op het gebied van digitalisering en verduurzaming, die zorgen voor een veerkrachtig herstel van de economie. Net als bij de eerste openstelling ligt de nadruk op de latere fases van innovatie (TRL 5-8). Dus experimenteel onderzoek naar-, en investeringen in, innovatieve producten en processen. Om zo voor te sorteren op een snelle en succesvolle marktintroductie. Aanvragen gebeurt in samenwerkingsverbanden met nadruk op het mkb.

Een tweede soort ontwikkelingsprojecten zijn investeringen in vernieuwende technologieën gericht op milieubeschermende- of energie-efficiëntiemaatregelen. Het moet hierbij wel gaan om vernieuwende technologie en niet over standaard (vervangings)investeringen. Gedacht kan worden aan slimme (distributie)systemen, de productie en distributie van hernieuwbare energiebronnen, slimme energieopslag, Het gebruik van hernieuwbare energie bij bedrijven, het terugdringen of hergebruik van grondstoffen en mineralen of het vervangen van fossiele grondstoffen door biologische grondstoffen.

Gedeelde faciliteiten

Bij aanvragen in de categorie gedeelde faciliteiten gaat het om projecten die investeren in gedeelde faciliteiten met als doel mkb-ondernemingen de mogelijkheid te geven om nieuwe ideeën en producten op een toegankelijke manier te testen, door te ontwikkelen en op te schalen. Deze investeringen moeten voortkomen uit een behoefte van het mkb en zo het innoverend vermogen van de regio verder versterken. Uit een aanvraag moet dus duidelijk volgen dat de investering vraaggestuurd is vanuit het mkb. Het mag bij deze projecten niet gaan om investering in onroerend goed.

Oost NL denkt mee

Pieter Dillingh, Teammanager Tech bij Oost NL: “Dat de Europese Unie middelen voor innovatie in de regio beschikbaar stelt is fantastisch nieuws voor innovatief mkb. De voorstellen die in de eerste tranche zijn goedgekeurd zijn van een hoog niveau waarbij bedrijven elkaar door samenwerking versterken. Zo kan een consortium uit Deventer een impuls geven aan waterstof-project en kunnen bedrijven en kennisinstellingen in Twente verder met de ontwikkeling van vrouwvriendelijke mammografie.” Oost NL begeleidt projecten richting indiening en voorziet consortia en initiatiefnemers van gedeelde faciliteiten van inhoudelijk advies om te komen tot kwalitatief sterke aanvragen. “Daar hoort ook bij dat we naar niet toegekende – maar inhoudelijke interessante - projectvoorstellen kijken om te zien of die voor andere Europese programma’s geschikt te maken zijn.”

Heb je vragen over REACT-EU  - of andere Europese programma's - en de mogelijkheden voor een indienen van een aanvraag? Kijk dan op de website van OP-Oost – of neem contact op met Oost NL, Sylvia Kortenraij 06 – 28 90 91 91 of per mail: sylvia [dot] kortenraij [at] oostnl [dot] nl.