Header fallback 1

Oost NL zet in op duurzame ontwikkeling van de economie

​De duurzame ontwikkeling van de regionale economie vraagt om het aangaan van maatschappelijke uitdagingen. Economisch en maatschappelijk rendement gaan daarbij hand in hand. Dat werd donderdag duidelijk bij de presentatie van de jaarcijfers van Oost NL. De ontwikkelingsmaatschappij boekte een positief resultaat van € 620.000.

Oost NL 2017

Voor Oost NL stond 2017 deels in het teken van de fusie tussen ontwikkelingsmaatschappij Oost NV en participatiemaatschappij PPM Oost tot Oost NL. Die fusie werd halverwege het jaar voltooid.

 
“Het is onze ambitie om de concurrentiekracht en het innovatievermogen van het bedrijfsleven in Oost-Nederland te versterken. Daarbij moeten we niet gericht zijn op korte termijn successen, maar op de structurele verbetering van de welvaart van alle mensen in Oost-Nederland”, aldus Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL.
 
Dat is een opdracht die Prins graag oppakt in samenwerking met andere partijen in de regio: “In Oost-Nederland zijn tal van organisaties actief in het economische en maatschappelijke veld. Wij nodigen al deze partijen uit om samen met ons de brede welvaart in onze regio te bevorderen. We zoeken verbinding met alle kracht die in onze regio aanwezig is om samen te werken aan sociaaleconomisch en maatschappelijk rendement.”
 
Guido van Woerkom, voorzitter Raad van Commissarissen Oost NL, over het fusiejaar: “Als Raad van Commissarissen zijn we zeer tevreden over de fusie. De werkwijze van de nieuwe Oost NL is sterk geïntegreerd; we kunnen onze relaties nog beter bedienen. Dat positieve effect is nu al zichtbaar.” 

Resultaten

In 2017 wierp het economische beleid van de provincies Gelderland en Overijssel en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zijn vruchten af. Beide provincies blijken aantrekkelijk voor kennisintensieve, innovatieve bedrijven. Het afgelopen boekjaar zorgde Oost NL samen met haar partners voor substantiële investeringen in de regionale economie: € 38 miljoen aan uitgelokte investeringen via de business development van innovatieprojecten; € 222,7 miljoen aan uitgelokte investeringen bij private financiers en banken. Inclusief alle fondsen onder management investeerde Oost NL daarnaast met geld van overheden € 29,9 miljoen in startups en groeibedrijven en boekte € 6,6 miljoen aan exit-opbrengsten.
 
Nieuwe vestigingen en uitbreidingen van bedrijven in Oost-Nederland leiden naar verwachting de komende drie jaar tot 1.259 nieuwe directe arbeidsplaatsen en 165 miljoen euro aan bedrijfsinvesteringen.
 
Oost NL sloot het jaar 2017 af met een winst van € 620.000 door een positief resultaat van haar participatie-activiteiten.
 
Marius Prins ziet 2018 met vertrouwen tegemoet: “We beschouwen het als onze opdracht de economische groei ten goede laten komen aan iedereen in Oost-Nederland. Er is nog genoeg te doen. Wij gaan er met volle energie mee aan de slag en kijken uit naar een succesvol 2018 voor de duurzame economische ontwikkeling van Oost-Nederland.”