Header fallback 1

Oost NL versterkt economische banden met het Ministerie van Economie en vier Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen uit de Oekraïne

Oost NL en de Oekraïne gaan de samenwerking versterken. Hiervoor hebben deze week Oost NL en het Ministerie van Economie van Oekraïne, samen met de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen van Khmelnytskyi, Odessa, Sumy en Vinnytsia,  een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Op dit moment is tachtig procent van de Oekraïne, relatief veilig en geschikt om te werken aan het herstel van de regionale economie. 

WhatsApp Image 2024-04-19 at 08.47.28.jpeg

Bevorderen samenwerking Nederlandse en Oekraïense bedrijven

Nederlandse en Oekraïense bedrijven met elkaar in contact te brengen en te ondersteunen staat centraal. Ondanks dat het land diep is getroffen door de oorlog, kan er weer met opbouw worden gestart. De nadruk ligt op de samenwerking tussen kleine en middelgrote ondernemingen en het gezamenlijk opzetten van projecten.

Samen werken aan bestaande projecten en initiatieven

Oost NL en de Oekraïense Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's) van Khmelnytskyi, Odessa, Sumy en Vinnytsia gaan meer bekendheid geven aan de bestaande projecten en initiatieven die gericht zijn op het vergroten van economische kansen in de Oekraïense regio's. Het gaat om de ondersteuning van projecten die duurzame ontwikkeling op regionaal niveau bevorderen, het ontwikkelen van clusterbenaderingen, het bevorderen van kennis  en het stimuleren van investeringen in deze projecten.

Versterken van de economie in Oekraïne 

In een reactie op de ondertekening van het Memorandum of Understanding benadrukte Wendy de Jong, algemeen directeur van Oost NL het belang van deze samenwerking. "Met deze samenwerking werken we aan het versterken van de economie van Oekraïne, stimuleren we onderlinge kennisdeling en brengen we onze Nederlandse bedrijven in beeld die kunnen helpen bij de wederopbouw van de Oekraïne. Voor beide landen heeft dit maatschappelijke en economische waarde."  
Namens Oost NL ondertekende Wendy de Jong, algemeen directeur. Namens Oekraïense ROM’s tekenden Kateryna Savchuk, Olena Ivanova, Yuriy Danko en Nataliia Hyzhko. De ceremonie en ondertekening vonden plaats op het kantoor in Oost NL in Apeldoorn.

Oekraïense delegatie bezoekt Oost-Nederland

De afgelopen week bracht een delegatie Oekraïense bedrijven, ambtenaren en Oekraïense ROM’s/Regio’s een bezoek aan Oost-Nederland. De delegatie was geïnteresseerd in de  samenwerking tussen overheid, ondernemers en kennisinstellingen die Nederland heeft met name op het gebied van logistiek, infrastructuur, energie, agrofood en agritech. Ze zoeken naar Nederlandse bedrijven die helpen bij de wederopbouw van Oekraïne en die advies  geven over en investeren in sectoren zoals agrifood, logistiek en energietransitie.